(2003) (merknaam) (internet) met behulp van een zoekprogramma of 'search engine' (niet alleen van Google, maar bijv. ook Yahoo of andere) informatie zoeken over iets of iemand. Een schertsende Nederlandse variant is koekelen*. ‘Ontgoogelen’ betekent dan weer: de informatie over jezelf uit het internet halen. Sommige mensen willen immers niet dat ze opgespoord kunnen worden. Wat éénmaal op het internet belandt, is er nauwelijks uit te verwijderen. Het bedrijf Google werd in 1998 opgericht (door de studenten Larry Page en Sergey Brin). Een jaar later werd in Amerika het werkwoord 'to google' geïntroduceerd. In 2002 werd Google door marketingmensen uitgeroepen tot merk van het jaar, nog voor Coca Cola en Starbucks. Aanvankelijk was 'googelen' vooral populair onder daters. De naam Google is een variant van het woord 'googol'. Dit laatste is de aanduiding voor een 1 met honderd nullen. In Groot-Brittanië werd in 2007 de 'Googlegänger' geïntroduceerd: een persoon met dezelfde naam als jij, die opduikt als Google hit wanneer je jezelf googelt. Het kan iemand zijn die al lang wijlen is maar wiens bestaan voor eeuwig in leven wordt gehouden in het grote historische archief van het web. Niet goed voor het moreel van de egosurfers onder ons. Googlegänger werd dan ook gevormd naar analogie van het Duitse Doppelgänger.
• Voeg daarbij dat Google dankzij het sociale en openbare karakter van internet steeds meer fungeert als een antecedentenmachine. 'Gegoogeld worden' betekent dat iemand je heeft nagetrokken via internet. Dat kan tot onaangename verrassingen leiden, want de opgediepte informatie gaat vaak jaren terug. (De Morgen, 27/05/2003)
• Er zijn meer van zulke programma's, maar Google is heel goed, en op dit ogenblik erg populair. Google is over de hele wereld zelfs zo populair, dat er onder de vele miljoenen gebruikers een paar nieuwe woorden zijn ontstaan. Zo zeggen mensen wel eens: ,,Houd toch op met dat gegoogel.'' Of: ,,Hij was de hele avond aan het googelen.'' En zelfs: ,,Dat googelt duizenden antwoorden.'' (De Standaard, 04/08/2003)
• Het werkwoord googelen betekent nu al 'snel iets opzoeken op het internet'. Komt daar binnenkort nog een betekenis bij: 'naar de beurs trekken via een internetveiling'? Michel Casselman van beurshuis Petercam vindt de aandelenveiling van het internetbedrijf Google geen goed idee. (Trends, 20/05/2004)
• Een buitengewoon geleerde excursie, om niet te zeggen: een parel tussen de kralen die 80 jaar ‘navorsching’ ons heeft nagelaten, maar waren Wolff en Deken thuis in de Stoïsche taalfilosofie? Men zou nog eerder kunnen veronderstellen dat zij Hongaars spraken. Want de verrassende uitkomst van het ‘googelen’ waren niet de drie Nederlandse treffers, maar de 22 andere, alle Hongaars…. (Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman. Jaargang 27. 2004)
• Google is de naam van een bekende internetzoekmachine, googelen het op die naam gebaseerde werkwoord voor ‘iets opzoeken op het internet’. (Neerlandia / Nederlands van Nu. Jaargang 109. 2005)
• Google, 's werelds meest gebruikte zoekrobot op het internet, wordt binnenkort misschien ook de meest populaire manier om te telefoneren en te chatten. Het beursgenoteerde webbedrijf lanceerde eergisteren een nieuwe dienst Google Talk. Daarmee kunnen gebruikers overal ter wereld gratis tekst- en spraakberichten naar elkaar verzenden. Omdat miljoenen mensen dagelijks 'googelen' en omdat de merknaam wereldwijd ingeburgerd is, verwachten experts dat telefoneren via het internet nu definitief uit de startblokken is geschoten. (Het Laatste Nieuws, 26/08/2005)
• De zoekmachine Google is zo populair, dat ze al een werkwoord heeft opgeleverd: googelen, erkend door Van Dale. Iemand googelen betekent dat je op internet zijn naam intikt in het zoekscherm van Google, om vervolgens een hele lijst websites met informatie over die naam te krijgen. (De Standaard, 30/03/2006)
• In juni 2000 werd Google, dat pas twee jaar voordien van start gegaan was, de grootste zoekmachine ter wereld. Ondertussen is Google een van de bekendste bedrijven van de planeet en is 'googelen' volgens de Van Dale gewoon synoniem voor 'zoeken op het internet'. In het Engels heeft de merknaam voor nog nieuwe begrippen gezorgd, zoals 'Googleganger' (een naamgenoot die je via Google gevonden hebt), 'fridge-Googling' (een recept opzoeken door in Google de ingrediënten uit je koelkast in te geven) of 'Googlewhacking'. Wat betekent dat laatste woord? (Knack, 11/08/2010)
• Er zijn dagen dat ik nog geen drie zinnen schrijf omdat ik ieder woord wil googelen. (tijdschrift Vooys. Jaargang 29. 2011)