Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2025)

Gepubliceerd op 16-06-2024

flashmob

betekenis & definitie

(2003) (< Eng.) groep mensen die via internet wordt samengeroepen om onverwachts ergens samen iets ludieks te doen, bijv. op hetzelfde moment spontaan beginnen te dansen op de muziek van Michael Jackson. De opgeroepenen zijn volslagen vreemden t.o.v. elkaar en hun treffen gebeurt doorgaans in een drukke stad of op plaatsen waar veel volk bijeen is. Na zo'n dansact wordt er vertrokken naar een andere locatie. De hype startte op 3 juni 2003 in New York. Een grote groep mensen ging toen tegelijk in warenhuis Macy’s een niet bestaand ‘liefdestapijt’ kopen. Na enkele minuten verdwenen de mobbers weer snel en onopvallend. De verkopers bleven verbouwereerd achter. Een nieuwe rage was geboren. Syn.: flitsmeute, flitsmenigte. Vgl. happening*.

• De eerste flashmob, op 3 juni in New York, was een succes. Ongeveer 200 deelnemers gingen tegelijk in het warenhuis Macy's een niet bestaand 'liefdestapijt' kopen. De mobbers lieten de verbaasde verkopers verbouwereerd achter en maakten zich weer snel uit de voeten. De hype zoemde het internet over en al snel volgden San Fransisco, Rome, Berlijn, Londen en Amsterdam. (Algemeen Dagblad, 11/08/2003)
• Neem de jongeren die flashmobs organiseren, waarbij individuen via internet afspreken plotseling ergens iets ludieks te doen. Daarna lost zo'n groep weer op in het niets. Wat zij daarmee laten zien is: we zijn er wel, we laten ons mobiliseren, we zijn in staat collectief op te treden. Maar we doen dat alleen als we dat origineel vinden. Het bewijst dat er een enorm potentieel aan actiebereidheid is. (NRC Handelsblad, 31/12/2003)
• Voor hun commercials maken VTM en T-Mobile gebruik van het fenomeen flashmob ('flitsmenigte'), een originele manier om mensen nieuwsgierig te maken. Een flashmob is een ontmoeting van een grote groep die op een openbare plek samenkomt, iets doet wat ongebruikelijk is, en dan weer uiteenvalt. Flashmobs worden georganiseerd via internet of sms en zijn ooit begonnen als vermaak, als grapje. (de Volkskrant, 24/04/2009)
• Op diverse plekken in Amsterdam hebben fans van Michael Jackson een zogeheten flashmob gehouden. Tientallen mensen begonnen op het zelfde moment spontaan op de muziek van Thriller te dansen. Na de dansact trokken ze verder naar de volgende locatie. (het Parool, 19/07/2009)
• We zijn geen fan van blije flashmobs. Maar toegegeven, de Michael Jackson tribute in Stockholm van 8 juli 2009 was best goed voorbereid. Daar hadden de Zweden slechts een dagje ofzo voor nodig. Een aantal Nederlandse fans van de dode plasticinepedo wilden dit nadoen en verbeteren. Want wat die Zweden kunnen, kunnen wij twee weken later immers veel beter. Daarom werd er een 'spontane' flashmop op het Museumplein gehouden. Let wel, het was bedoeld als een tribute, een laatste eer aan Michael Jackson en er deden zelfs professionele dansers mee, inclusief een look-a-like die niet kon dansen. Inmiddels stromen de filmpjes op Youtube binnen. En voor de uitvoerig van dit 'media evenement' is slechts één woord (ok, eigenlijk twee) Massive FAIL. Blijven oefenen en vooral doorgaan, volgend jaar is MJ namelijk alweer een jaar dood... (www.GeenStijl.nl, 20/07/2009)
• Buiten hoorde hij alweer het geschreeuw. ‘Weg met bezit! Weg met bezit!’ Elke avond werd dit tien minuten lang gescandeerd door een groepje demonstranten, dat als een inhoudelijk beperkte flashmob opdook. (Coen Peppelenbos & Doeke Sijens: Eeuwige trouw. 2012)
• Ik ben er nu wel klaar mee, met al die flash mob huwelijksaanzoeken die op Facebook en YouTube blijven opduiken. (Daphne Deckers: Typisch Nederlands. 2013)
• Die goedaardige opstootjes in toeristensteden, polyfone flashmobs, pop-up-Babylons, wanhopige handen-en-voetencommunicatie, het zal voorbij zijn. (Jan Kuitenbrouwer: Eik bes leuk. De taal van vandaag. 2014)
• Wat dacht je van een flashmob? We gebruiken mijn drone voor de registratie en dan hangen we die nieuwe camera van jou eronder. (Bertina Mulder: Wisselwerking. 2016)
• De druk om constant bereikbaar te zijn, jezelf in heel je glorie te openbaren, je kunsten en goede daden op eigen houtje te etaleren… Ik weet dat de sociale media ook zegenrijk effect sorteren – Revolutie! Solidariteit! Flashmobs! Spontane dansfestijnen! – maar zijn ze niet ook de gesel van deze tijd? (Marja Pruis: Omdat je het waard bent. Nieuw licht op eigenliefde. 2017)
• En kunnen relatief trage parlementaire systemen op het moment van het daadwerkelijk ontbranden van revolutionair vuur genoeg weerstand bieden aan de snelheid van de digitale wereld, waar het in een mum van tijd loze kreten en steekhoudende argumenten kan regenen, en waar een flashmob of een serieuze demonstratie zo is georganiseerd? (Trouw, 09/09/2023)

< >