Jullie kent natuurlijk allemaal den naam van deze plaats, die vroeger een voorstadje van Londen was, maar thans één geheel met deze grote metropool vormt in het Zuid-Oosten van Londen.
Waarom je den naam van deze plaats in de Encyclopedie vindt? Wel, Greenwich heeft een beroemde sterrenwacht, die in 1675 door Karel II gesticht werd. Sedert eeuwen heeft men hier waarnemingen van de zon, de maan en de sterren verricht.
Natuurlijk kwam hierbij vaak te pas de meridiaan- of lengtecirkel (zie: Aarde en Breedte). Den meridiaan, die over Greenwich loopt, heeft men nu als nul-meridiaan aangenomen; men begint dus vanaf Greenwich deze cirkels, zowel in Oostelijke als in Westelijke richting, te tellen. Zo ligt b.v. Amsterdam op iets minder dan 50 Oosterlengte ten opzichte van Greenwich.
New-York ligt op 740 Westerlengte van Greenwich, terwijl de Fidsji-eilanden (ten Oosten van Australië en Nieuw Caledonië) op 1800 Ooster- of Westerlengte van Greenwich liggen. Hoe dat kan? Wel, een breedtecirkel kunnen we in 360° verdelen, dus krijgen we 1800 Ooster- en 180° Westerlengte; de twee meridianen vallen dus samen.
Ook heeft Greenwich nog een andere betekenis. Als de zon door den meridiaan van Greenwich passeert, is het te Greenwich natuurlijk 12 uur. In een plaats, die westelijker ligt, is het natuurlijk pas later 12 uur en wel als daar de zon door den meridiaan van die plaats gaat. Maar jullie begrijpen wel, dat als elke plaats zijn eigen tijd er op nahield, het er raar zou uitzien in de wereld. Bijna steeds is de tijd voor een heel land gelijk. Zo heeft men in Engeland uitgemaakt, dat het daar 12 uur is, als het te Greenwich 12 uur is, men heeft in Engeland dus den Greenwich-tijd.
Ditzelfde systeem volgt men sinds heel lang in andere landen. Zo hadden wij vroeger den Amsterdamsen tijd. Doch sedert men met een internationale regeling de hele aarde heeft willen indelen in gordels, die telkens een uur verschillen (in onze buurt b.v. de West-Europese tijd-of Greenwich tijd- en de Middel-Europese tijd-gordel), is het in Nederland strijd geworden over den officiëlen tijd, waarvoor in 1937 is vastgesteld de tijd van den meridiaan van 50 precies.