Onder het hoofdstuk „Duinen” staat reeds vermeld, aan welke gevaren onze kust bloot staat. De zee tracht geleidelijk land te winnen.
Daartegenover doet de mens al het mogelijke, om dit te verhinderen en wij vermeldden reeds de zware zeedijken, die de kust daar beschermen, waar de natuurlijke bescherming door de duinen ontbreekt. De golfbrekers zijn toen echter niet genoemd.Men bouwt deze rechthoekig op de kustlijn, een eind de zee in, daar, waar de duinenrijen smal zijn, en ook voor de zeedijken — want het werk, door mensenhanden geschapen, behoeft zeker evenveel bescherming als de duinen, die de natuur heeft opgebouwd.
Vaak bestaat het binnenste van een golfbreker uit zware blokken beton en daaromheen en daarop zijn bazaltblokken geplaatst. Aan het uiteinde van de golfbrekers liggen losse bazaltblokken.
De bekendste golfbrekers zijn de Delflandse hoofden tussen den Hoek van Holland en Scheveningen, maar er liggen ook golfbrekers ten Noorden van Bergen aan Zee tot bij Huisduinen en langs de kusten van sommige der Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden, bijv. bij Domburg.