Kwastsiroop of vruchtenkwastsiroop - Deze drank komt in het Jam- en Limonadebesluit voor.
Het is een mengsel van het sap van citrusvruchten (citroen, sinaasappel, grape fruit enz.) en suikeroplossing, waaraan toegevoegd mogen zijn: vruchten (geheele of stukken), natuurlijke vruchtenessence, hoogstens 0,2 % agar-agar of 0,2 % pectine. Ook een geringe hoeveelheid van een onschadelijke kleurstof mag desgewenscht gebruikt worden. Vreemde bestanddeelen mogen niet worden toegevoegd. Als conserveeringsmiddelen zijn toegestaan: 75 mg zwaveligzuur en 250 mg benzoëzuur. Andere vruchtensappen dan die op de verpakking (in woord of afbeelding) voorkomen, mogen niet gebruikt worden. In kwastsiroop moet minstens 55 % suiker en 20 % vruchtensap verwerkt zijn. Dit vruchtensap moet voldoen aan de daarvoor geldende eischen. (zie Vruchtensap).
De wettelijke benaming van den drank is bijv.:
KWASTSIROOP (Letterhoogte minstens 4 mm). CITROEN (Letterhoogte minstens 3 mm).
Inhoud of Netto 0,6 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm), of CITROENKWASTSIROOP (letterhoogte minstens 4 mm), inhoud 0,75 liter (letter- en cijferhoogte minstens 4 mm).
Het woordje „vruchten” mag eventueel vervangen worden door den naam van de vrucht waaruit het product bereid is. Indien het woordje „vruchten” niet vervangen is door den naam der vrucht, die gebruikt is, dan moet deze naam vermeld worden direct onder de wettelijke aanduiding. Desgewenscht mag de aanduiding „met vruchten bereid” gebruikt worden.