Kunstcognac is een mengsel van brandewijn met cognacessence. Een dergelijke essence wordt meestal bereid uit een extract van eikenhoutkrullen (hetzelfde eikenhout, waaruit de vaten gemaakt worden, waarin de echte cognac soms tientallen van jaren bewaard wordt). Dit mengsel wordt daarna kunstmatig van bepaalde bouquetstoffen voorzien. Met deze toevoeging moet men echter zeer voorzichtig zijn.
Vaak ook aromatiseert men cognac met rhum en azijnaether en kleurt met een weinig gebrande suiker. Kunstcognac is van echten cognac direct te onderscheiden door eenige druppeltjes op den handpalm droog te wrijven, den geur te beoordeelen of te vergelijken met authentieken cognac, De eigenaardige zoete smaak mag niet het gevolg zijn van de aanwezigheid van suiker (kleverige rest op de hand) maar van de azijnaether en de andere aromatica. Kunstcognac moet als zoodanig verkocht worden en mag niet als „Cognac” zonder nadere aanduiding geleverd worden. Dit zou in strijd zijn met het algemeen beginsel, dat in de Warenwet gehuldigd wordt.