geb. 27 Jan. 1756 te Salzburg, had zijne muzikale opleiding te danken aan zijn vader Leopold, die aldaar onderdirecteur was van de aartsbisschoppelijke kapel. Reeds op zijn 6de jaar deed de vader met hem en zijne zuster Maria Anna een kunstreis naar Munchen en Weenen, waar de knaap werd voorgesteld aan het keizerlijk hof.
In 1763 ondernam Leopold met zijne kinderen eene buitenlandsche kunstreis. Geruimen tijd brachten zij in Parijs door en gingen van daar naar Engeland waar de jonge Mozart, die op deze reis zijne eerste klaviersonaten componeerde, zich ook voor het hof deed hooren.In den winter van 1765 op ’66 bezochten zij Nederland, waar het spel van den jeugdigen kunstenaar in Amsterdam en Den Haag groote bewondering wekte. Hier componeerde hij nieuwe sonaten, die aan de Prinses van Oranje werden opgedragen. Naar Salzburg teruggekeerd, werd hij aid. tot concertmeester bij het hoforkest benoemd. Op zijne Italiaansche reis van 1769 componeerde hij te Milaan zijne eerste opera Mithridates. In 1779 tot keizerlijk kamercomponist benoemd, vestigde hij zich te Weenen, waar hij eerlang in het huwelijk trad met Constantia Weber. Hier componeerde hij zijne beroemde opera’s Die Entfiihrung aus dem Serail, volgens opdracht van Jozef II, in 1782, Die Hochzeit des Figaro en Davide penitente, in 1785, Cosi fan tutte, Zauberflöte en Titus in 1790.
Zijn voortreffelijkste werk, „het achtste wereldwonder” genoemd, is zeker zijn Don Juan, geschreven bij den tekst van den abt Da Ponte. Deze opera werd op 4 Nov. 1787 voor het eerst te Praag opgevoerd en in Juni 1794 voor het eerst te Amsterdam. Mozart’s laatste toondicht was zijn Requiem; hij stierf 5 Dec. 1791. VergeL Al. Oulibischew, T7ie de Mozart (Moskou 1841), D. F.
Scheurleer, Mozarfs verblijf in Nederland (’s Grav. 1883), H. C. Rogge, De opvoeringen van Mozarfs Don Juan in Nederland (Amst. 1887). Het uitvoerigst over M. en zijne werken heeft 0. Jahn (zie ald.) geschreven.
In 1838 werd te Frankfurt een M.-stichting opgericht, uit wier fondsen aan veelbelovende muzikale talenten ter voortzetting hunner studiën stipendiën worden verleend (thans 1800 mark per jaar); volgens een nieuwe bepaling moet een stipendiaat der M.-stichting van de stipendiumjaren twee aan het hoogste conservatorium te Frankfurt a. M. studeeren.
Sinds 1888 bestaat een internationale M.vereeniging en in vele duitsche steden (Berlijn, Dresden, Dusseldorf) zijn plaatselijke M.vereenigingen opgericht. Te Salzburg is een Mozarteum, een stichting waaraan een openbare muziekschool is verbonden, en dat verder periodieke muziekfeesten organiseert en zich bezighoudt met de oprichting van een M.-huis en het aanleggen van een M.-archief. M. heeft standbeelden te Weimar (1799), Salzburg (1842) en Weenen (1896).