Vries (hans vredeman de) - geb. te Leeuwarden 1527, gest. vermoedelijk aldaar omstreeks 1604. Hollandsch architect en prentkunstenaar. Hij heeft zijn leertijd te Kampen en Mechelen doorgebracht, werkte daarna te Antwerpen, waarna hij naar Holland terugkeerde. Vredeman de Vries is voornamelijk een theoreticus, geïnspireerd op de Romeinsche theoriewerken van Vitruvius, die in dien tijd in Italië den maatstaf voor een werkelijke kunst plachten te zijn.
Het is niet waarschijnlijk, dat Vr. de V. ooit in Italië is geweest; hij dankt zijn kennis en arbeid geheel aan het bestudeeren der Italiaansche werken. Later heeft hij veel gereisd en in Antwerpen, Brussel, Wolffenbüttel, Praag en Hamburg opdrachten vervuld, bijgestaan door zijn beide zoons. Talrijk zijn zijn publicaties, die een volkomen karakteristiek van zijn werk en kunst geven. Vr. de V. heeft nl. meer ontworpen dan uitgevoerd en naar deze ontwerpen zijn door anderen talrijke gebouwen, meubelen, grafmonumenten e. d. tot stand gekomen. Zijn stijl richt zich op een volmaakte perspectief, op een zuivere constructie, en ornamentaal sluit hij zich aan bij den geest van den tijd d. w. z. dat alle ornamentdetails, als cartouches, maskarons, medaillons, vruchten en bloemranken e. d., zooals die bekend staan onder den naam van Floris-stijl, door hem worden verwerkt.
Toch is hij als architect het belangrijkst en de meubelkunst uit het einde der 16de eeuw in Holland staat geheel in het teeken van zijn stijl. Hij is een van de weinige architecten en theoretici, die den talrijken Romanistischen schilders uit dezen tijd ter zijde staan. Litt. en opgave zijner werken bij Wurzbach, Niederl. Künstlerlexikon.