Specerijplanten zijn de planten, waarvan het een of andere deel dient om spijs of drank meer smaak of geur te geven. Zij worden door den Nederlandschen landbouwer weinig verbouwd. Eenigszins voor ons van belang is de karwij ; van veel minder beteekenis zijn nog hop, koriander, venkel, dille, anijs en komijn. In de groenteteelt worden sp. gekweekt om bij andere groenten als toekruiden te dienen, zooals peterselie bij wortelen, boonenkruid bij tuinboonen, dragon bij sla, enz.
Sommige specerijplanten worden voornamelijk bij den inmaak gebruikt, b.v. venkel, anijs, salie, Spaansche peper, enz. Overigens loopen zij in haar aard en kweekwijze zeer ver uiteen, zoodat de bijzonderheden van de cultuur alleen voor een aparte behandeling in aanmerking komen. Vele sp. bevatten aetherische olie, in het bijzonder de tropische sp., zooals kruidnagelen, nootmuskaat, peper, enz. Zie de plaat Specerijplanten.