Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 24-01-2019

Heidringgestichten

betekenis & definitie

Heidringgestichten - te Zetten (Over-Betuwe); hiertoe behooren:

1. Het Asyl Steenbeek, oorspronkelijk toevlucht voor gevallen vrouwen, geopend 1848. ’t Karakter is in den loop der jaren gewijzigd. Meerderjarigen werden vervangen door minderjarigen, die niet vrijwillig kwamen, maar door particulieren, voogdijraden of Regeering werden toevertrouwd, ’t Huis verbrandde twee maal in 1877 en 1916. Tot Steenbeek behoort ook als onderafdeeling „Pella”, waarin ongehuwde, aanstaande moeders opgenomen werden. Sedert de oprichting werden opgenomen 2236 verpleegden 2. Talitha Kumi, tehuis voor verwaarloosde en onverzorgde kinderen, geopend in 1857; in 1905 werd het gedeeltelijk vernieuwd, terwijl in 1909 Klein Talitha werd gebouwd. Nu is er plaats voor ruim 200 kinderen. Sinds de opening zijn er in opgenomen (of door particulieren, of door voogdijraden of door de Regeering gezonden) 2217 kinderen.
3. Beth-el, geopend in 1862 voor meisjes, die gevaar loopen tot een val te geraken. Evenals Talitha heeft Beth-el voorkomend karakter. Maar hier komen de meisjes gewoonlijk niet beneden 16 jaar. Sedert de opening waren hier 1650 verpleegden. 4. De Chr. Normaalschool, opgericht in 1864, een kweekschool voor onderwijzeressen met internaat; hier vonden tot 1919 726 leerlingen hun opleiding. 5. Het Magdalenahuis in 1882 door Ds. H. Pierson geopend, een gesticht voor ongehuwde moeders, die voor de eerste maal in dien toestand verkeeren. Hiernaast is in 1888 een eigen Kinderhuis geopend. De aanstaande moeder wordt eenigen tijd vóór de geboorte van haar kind opgenomen, om haar de noodige zorg te kunnen geven; het verblijf is op minstens een half jaar gesteld om den band tusschen moeder en kind hecht te doen zijn.
6. De Chr. opleidingshuizen voor meisjes; door Ds. H. Pierson is in 1880 een klein huis geopend in Hemmen, in 1881 werd een nieuw huis in Zetten betrokken (Hosa Euphema); in 1882 werd het tweede geopend (Hosa Semna). Het doel dezer huizen is: meisjes uit burgergezinnen, die om de een of andere reden thuis geen opvoeding kunnen ontvangen, in een omgeving, zooveel mogelijk het gezin weergevende, op te leiden tot de betrekking van huishoudster, kinderjuffrouw e. d. Opgenomen zijn sedert de opening 383 meisjes (leeftijd afwisselend 6—18 jaar). In wording is een eigen Observatiehuis. Berichten aangaande den arbeid der Heldringgestichten zijn voor ’t verleden te vinden in Magdalena, Evangelisch Jaarboekje, de Beth-el almanak ; en voor ’t heden in de Bode der Heldringgestichten. De gestichten hebben een eigen kerkgebouw, de Vluchtheuvelkerk, door Ds. O. G. Heldring in 1867 gebouwd.

< >