Gruyire-kaas - een in Fransch-Zwitserland vroeger vooral in het kanton Freiburg in de omgeving van Gruyère bereide kaassoort. Ze wordt gemaakt uit éénmaal ontroomde avondmelk vermengd met de volle morgenmelk, dikwijls ook uitsluitend uit afgeroomde melk. Ze staat daardoor in kwaliteit ten achter bij de Emmentaler kaas*, waarmede ze overigens veel overeenkomst heeft; de bereidingswijze is vrijwel dezelfde; in het zuivel* ziet men evenals bij E. ronde openingen, oogen, liefst niet grooter dan 1 c.M. in doorsnede en regelmatig door de kaas verdeeld.
De kazen wegen 30—45 K.G., het model is vlak cylindrisch, middell. ± 60 c.M., hoogte 8—10 c.M., de zijkanten zijn gewoonlijk zwak naar binnen gebogen. Men onderscheidt twee soorten, een zachtere, welke voor directe consumptie bestemd is, vroeger over het geheele gebied, thans voorn.1. in het Fransche kanton Jura gemaakt, en een hardere, langzamer rijpende, welke veel naar Italië geëxporteerd wordt.