Afgeroomde melk - melk, waaraan het grootste gedeelte van het vet onttrokken is, hetzij door afscheppen van den room, hetzij door centrifugale ontrooming; synoniemen zijn ontroomde melk, taptemelk, vlotemelk, ondermelk, magere melk; machinaal ontroomde melk noemt men ook centrifugemelk en in het zuiden des lands fiets. Afgeroomde melk verschilt in samenstelling met volle melk alleen door haar lager vetgehalte; dit is het laagst bij centrifugemelk nl. 0.2 tot 0.05%; bij afgeroomde melk, verkregen volgens natuurlijke ontroomstelsels, bedraagt het vetgehalte 0.5 tot 1%. Het soortelijk gewicht (d = 15°/15°C.) van deze laatste is 1.032—1.0325 (gemiddeld 1.033), van de centrifuge-melk 1.033-1.036 (gem. 1.035).
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk