Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Afgeroomde melk

betekenis & definitie

Afgeroomde melk - melk, waaraan het grootste gedeelte van het vet onttrokken is, hetzij door afscheppen van den room, hetzij door centrifugale ontrooming; synoniemen zijn ontroomde melk, taptemelk, vlotemelk, ondermelk, magere melk; machinaal ontroomde melk noemt men ook centrifugemelk en in het zuiden des lands fiets. Afgeroomde melk verschilt in samenstelling met volle melk alleen door haar lager vetgehalte; dit is het laagst bij centrifugemelk nl. 0.2 tot 0.05%; bij afgeroomde melk, verkregen volgens natuurlijke ontroomstelsels, bedraagt het vetgehalte 0.5 tot 1%. Het soortelijk gewicht (d = 15°/15°C.) van deze laatste is 1.032—1.0325 (gemiddeld 1.033), van de centrifuge-melk 1.033-1.036 (gem. 1.035).

< >