Emanatie - een radioactief gas, dat zich voortdurend uit het radium ontwikkelt. De vervalperiode bedraagt 3.85 dagen. Het eenvoudigste is het gas te verkrijgen uit eene oplossing van een radiumzout. De zich hieruit ontwikkelende gassen, hoofdzakelijk knalgas met een overschot van waterstof, bevatten de emanatie.
Door eenige door Rutherford aangegeven ten de elephysische ten deele chemische manipulaties worden de bijmengselen van de emanatie gescheiden. De zoo afgescheiden emanatie vervalt spoedig en zet een beslag van Ra A, Ra B, Ra Ca f, die wegens hun korten vervaltijd reeds spoedig zich in radioactief evenwicht met de emanatie bevinden. Van dat oogenblik af neemthet Ra C evenredig met de emanatiehoeveelheid af. De hoeveelheid Ra C kan gemakkelijk bepaald worden, daar dit zeer doordringende gammastralen uitzendt, die door een gamma stralenelectroscoop worden gemeten. Uit deze bepaling en de vermelde evenredigheid vloeit de hoeveelheid aanwezige emanatie voort.
De emanatie heeft behalve haar radioactieve eigenschappen ook de gewone eigenschappen van een gasvormig element. Zij laat zich bij lage temperaturen condenseeren en kan een karakteristiek spectrum uitzenden. Behalve de Radium heeft men nog de Thorium- en Actinium emanatie met weer andere eigenschappen. Een vervalproduct van alle drie soorten emanatie is het Helium.