Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Aleuron

betekenis & definitie

Aleuronkorrels zijn inhoudsbestanddeelen van de cellen der zaden van vele planten, die eiwit bevatten, somtijds in gekristalliseerden vorm, daarnevens dikwijls nog ronde lichaampjes, die men globoïden noemt. Zij ontstaan uit vacuolen, die bij het rijp worden der zaden hun water verliezen; bij de kieming vindt het omgekeerde proces plaats; de eiwitstoffen worden dan opgelost en dienen tot voedsel voor de jonge plant. In de zaden der granen (dus o. a. in tarwe, rogge, rijst, enz.) bevat de buitenste cellaag van het endosperm aleuronkorrels; in verband daarmee draagt deze den naam aleuronlaag. Tarwebloem en dus ook wittebrood bevat geen aleuron, wel het bruine en grijze brood; het zilvervliesje van de rijst bestaat eveneens ten deele uit de aleuronlaag.

< >