Aleuron
o., eiwitachtige stof uit plantenzaden.
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[Gr. aleuron = (tarwe)meel] alg.: eiwitachtige stof in plantenzaden, spec. in meel van graansoorten (zie ook gluten).
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
dr. ir. P. Schoorl (1938)
Aleuron is het in bepaalde deelen van de plant voorkomende uitgekristalliseerde eiwit, waarom men vaak van aleuronkorrels spreekt. Deze ontstaan binnen bepaalde cellen, o.a. bij zaden, vlak onder de zaadhuid of vruchtwand, doordat bij het rijp worden de cellen sterk indrogen. Speciaal in onze graanvruchten (tarwe, rogge en rijst) bevat de buitenste...
Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)
Aleuronkorrels zijn inhoudsbestanddeelen van de cellen der zaden van vele planten, die eiwit bevatten, somtijds in gekristalliseerden vorm, daarnevens dikwijls nog ronde lichaampjes, die men globoïden noemt. Zij ontstaan uit vacuolen, die bij het rijp worden der zaden hun water verliezen; bij de kieming vindt het omgekeerde proces plaats; de eiwits...
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: