o., (ook: isobutyleen, methylpropeen), onverzadigde koolwaterstofverbinding die in de aardolie-industrie in grote hoeveelheden wordt gemaakt en verwerkt.
(e) Isobuteen is een kleurloos gas met een kookpunt van -6,9 °C. Het wordt in de petroleumindustrie bereid uit de koolwaterstoffractie met 4-koolstofatomen (C4-fractie), die ontstaat bij het kraken van →nafta met stoom bij hoge temperatuur en bij het katalytisch kraken van zware koolwaterstoffracties (b.v. gasolie). Voor verdere verwerking moet het isobuteen uit beide fracties worden geïsoleerd. Dat geschiedt door dit met zwavelzuur als absorptiemiddel te behandelen en het verkregen absorbaat bij verhoogde temperatuur en verlaagde druk te ontleden. Grote hoeveelheden isobuteen vinden toepassing in de bereiding van synthetische plastics, synthetische harsen en synthetische rubber (butylrubber). De bereide butylrubber is buitengewoon impermeabel voor lucht en daardoor zeer geschikt voor autobinnenbanden.
Het wordt ook als kabelen isolatiemateriaal gebruikt. Door isobuteen met een mengsel van waterstof en koolmonoxide (synthesegas) te laten reageren kunnen oxo-alcoholen en →carbonzuren worden bereid.
Isobuteen wordt ook gebruikt voor het →alkyleren.