Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

handelsregister

betekenis & definitie

o. (-s), register van ondernemingen dat van overheidswege in verschillende landen wordt gehouden ter inschrijving van gegevens omtrent ondernemingen, voor derden van belang.

(e) In Nederland wordt het handelsregister gehouden door de Kamers van Koophandel en Fabrieken. Niet opgenomen worden publiekrechtelijke lichamen, minderjarigen zonder →handlichting, straatventers zonder winkel, vissers, landen tuinbouwers. De inschrijving gaat gepaard met notering van die gegevens welke de Handelsregisterwet van 26. 7.1918 van belang acht voor de relaties van het publiek met de geregistreerde zaken (art. 5 vlg.). Het handelsregister is voor ieder ter inzage. Afschriften zijn voor ieder tegen betaling verkrijgbaar. Bij inschrijvingen moet een som ineens worden gestort volgens een tarief dat verband houdt met het in de zaak gestoken kapitaal.

Ook voor de latere jaren van inschrijving is een periodieke bijdrage verschuldigd. Het niet voldoen aan de voor de inschrijving vereiste opgaven is strafbaar.

In België werd de instelling van het handelsregister bij de wet van 3.7.1956 grondig gewijzigd. De nieuwe wet strekt er toe een burgerlijke stand van de handelaars in te richten, en een kadaster op te maken van alle handelswerkzaamheden, dat een kostbare documentatie moet zijn voor de studie van de distributieproblemen. Met dit doel wordt de verplichting opgelegd aan elke natuurlijke of rechtspersoon van Belg. of van vreemde nationaliteit, die voornemens is, door het exploiteren hetzij van een hoofdinrichting, hetzij van een filiaal of een bijkantoor, enige handelswerkzaamheid uit te oefenen in het rechtsgebied van een rechtbank van koophandel of van een burgerlijke rechtbank met rechtsmacht in koophandelszaken, waar hij nog geen handelsinrichting exploiteert, vooraf om zijn inschrijving te verzoeken in het ter griffie door de griffier bijgehouden handelsregister (art. 4).

< >