Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 27-06-2020

grondonderzoek

betekenis & definitie

o., onderzoek van de gesteldheid van de grond.

ⓔ BOUWKUNDE. Grondonderzoek vindt plaats ten behoeve van funderingen, aanleg van wegen, dijken, vliegvelden enz. In hoofdzaak onderzoekt men de grond op: samenstelling, drukvastheid en grondwaterstand. De samenstelling kan eenvoudig op het oog onderzocht worden door graven of boren met een handboor. Wil men dieper onderzoeken dan gebruikt men een puls of een steekapparaat. Met het steekapparaat van Ackermann is het mogelijk om ongeroerde grondmonsters te nemen die op een laboratorium op de juiste samenstelling kunnen worden onderzocht. De resultaten vat men samen in een boorstaat.

Voor het bepalen van de drukvastheid wordt een sondering gemaakt. Hierbij wordt een staaf met een kegelvormige punt in de grond gedreven, waarbij men de druk kan aflezen; deze kan in een sondeerdiagram worden uitgezet. Het onderzoek naar grondwater geschiedt door het graven van een put of het slaan van een peilbuis. eeldingen.

LITT. R. Jellema, M.C.A. Meischke, J.A. Muller, Bouwkunde dl. 2 (1972).

LANDBOUW. In de landbouw (met inbegrip van tuinen bosbouw) en de bodemkunde omvat grondonderzoek het onderzoek naar verschillende eigenschappen van grond, doorgaans in het laboratorium uitgevoerd aan grondmonsters. Hierbij worden o.a. de zuurgraad (pH), de gehalten aan organische stof, koolzure kalk, de bezetting van het ➝adsorptiecomplex, stikstof, kalium, fosfor, magnesium en sporenelementen (koper, mangaan, kobalt, molybdeen enz.) bepaald. Naast dit meer chemisch gerichte grondonderzoek vindt ook fysisch grondonderzoek plaats, o.a. de bepaling van de granulaire samenstelling (➝textuur), de ➝structuur en de vochtkarakteristiek, mineralogisch grondonderzoek (o.a. in verband met de levering van plantevoedende stoffen door de gronddeeltjes en de aard van de ➝kleimineralen) en biologisch grondonderzoek (onderzoek betreffende bacteriën, schimmels, plantewortels, wormen enz.). Behalve fundamenteel grondonderzoek, toegespitst op een bepaald probleem, is ook periodiek grondonderzoek voor het op peil houden van de bodemvruchtbaarheid gewenst. Op basis van dergelijk grondonderzoek kan een wetenschappelijk gefundeerd bemestingsadvies worden gegeven.

< >