o., onderwijs waarbij de leerlingen in groepen een bepaalde opdracht uitvoeren. (e) Kenmerken van allerlei vormen van groepsonderwijs zijn:
1. de deelnemers worden in een aantal kleinere groepen opgedeeld, waarbinnen de eigenlijke activiteiten plaatsvinden; de interactie tussen de deelnemers, de relaties tussen de leerlingen onderling en tussen leerlingen en docent vormen een punt waaraan expliciet en regelmatig aandacht wordt besteed;
2. binnen iedere groep bestaat gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de taken;
3. het onderwijsdoel is niet uitsluitend van cognitieve aard, maar omvat ook zaken zoals leren samenwerken, vorming van bepaalde attitudes, beïnvloeden van de motivatie van de deelnemers, enz. Groepsonderwijs is een vrij moeilijk te hanteren vorm van onderwijs, die van de leiding voorafgaande training vraagt. Wanneer het groepsonderwijs duidelijk niet aansluit bij de (autoritaire) stijl van lesgeven in de overige voor onderwijs gereserveerde tijd, is de kans op mislukking groot.
Er zijn echter richtingen (→Jenaplan) die het gehele klassikale systeem doorbreken willen ten behoeve van het werken in groepen. In trainingsen vormingswerk is groepsonderwijs de geijkte vorm. litt. R.Rosenthal en L.Jacobson, Pygmalion in the classroom (1968); E.Meyer e.a., Die Gruppe im Lehrund Lernprozesz (1970); M.B.Miles en K.J. Nijkerk, Werken met groepen (1973).