Britse kroonkolonie in het westen van de Grote Oceaan, 3690 km2, 60000 inw. Hoofdstad: Tarawa.
De kolonie bestaat uit vijf onderdelen, die tevens bestuurlijke districten vormen onder leiding van een districtshoofd. Alle eilanden zijn koraalvormingen, meestal niet meer dan 3—4 m boven zeeniveau, behalve Ocean Island, een opgeheven landschap tot 83 m hoogte. De vijf delen zijn:1.Ocean Island, 5 km2, met een haven voor de fosfaatexport. Door de fosfaatwinning is dit eiland grotendeels vernield. De oorspronkelijke bevolking, de Banabanen, is in verband hiermee overgebracht naar de Fidzji Eilanden.
2.Ellice Islands, negen groepjes eilanden, samen 46 km2, 7500 inw. De oorspronkelijke bevolking behoort tot de Polynesiërs afkomstig van Samoa.
3.Gilbert Islands, zestien groepjes eilanden, samen 290 km2, 45000 inw. Tot deze groep behoren o.a. Tarawa, Betio, Maraki, Aranuka, Monouti, Marana en Tamana. De oorspronkelijke bevolking behoort tot de Micronesiërs. De oude slagwapens waren bezet met haaietanden, de wapenrusting bestond uit geknoopte kokosvezel.
4.Line Islands, 604 km2, met enkele honderden inw. Op Christmas Island hielden de VS in 1962 atoombomproeven; voorts o.a. de eilanden Fanning en Washington.
5.Phoenix Islands, samen 30 km2, ruim 1000 inw. Het eiland Cauton heeft een grote internationale luchthaven gehad. Voorts behoren tot de groep o.a. Enderbury, Birnie, Mac Kean, Phoenix, Sydney, Huil en Gardner.
Op de Gilbert and Ellice Islands is de temperatuur gelijkmatig en hoog. De vegetatie is er schraal en arm, de bevolkingsdruk groot, zodat men zelfs gedwongen was de bevolking van enkele eilanden over te brengen naar de Solomons Eilanden. De belangrijkste bronnen van bestaan zijn de fosfaatwinning, visserij, verbouw van taro en de produktie van kopra (geëxporteerd via coöperaties). Op de Line Islands zijn enkele grote plantages. Verbindingen tussen de eilanden zijn door de grote afstanden moeilijk. De oorspronkelijke bevolking heeft grotendeels eigen bestuur, politie en rechtspraak.
Het gezag berust bij de Britse hoge commissaris van de Western Pacific, met de zetel Honiara op de Solomons Eilanden, die er vertegenwoordigd wordt door een resident-commissaris. De munteenheid in dit gebied is de Australische dollar ($A 1= f 3,30 = BF 48).
geschiedenis. De groep werd in 1567 door Mendana ontdekt en kwam in 1892 als protectoraat onder Brits gezag, waaraan in 1900 Ocean Island werd toegevoegd. De kolonie is in 1916 gevormd waarbij in 1937 de Phoenix Islands zijn ingedeeld. In mrt. 1938 maakten de VS aanspraak op Canton en Enderbury. Een tractaat voorzag daarop in een condominium voor 50 jaar. litt. D.L.Oliver, The Pacific islands (1961).