Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 29-06-2020

Floris ende Blancefloer

betekenis & definitie

Middelned. hoofse ridderroman in 3974 verzen, ca. 1270 bewerkt naar een Franse tekst. Ook zijn enkele fragmenten bewaard (totaal 472 regels) van een andere Middelned. bewerking.

Floris, een heiden, en Blancefloer, een christin in gevangenschap, waren op dezelfde dag geboren. Als ze van elkaar gaan houden, wordt besloten Blancefloer te verkopen als slavin. Floris krijgt tenslotte toestemming om haar te gaan zoeken, en hij vindt haar in de toren van de emir van Babylon. Verborgen in een bloemenmand weet hij binnen te dringen, maar wordt betrapt. Voor de rechtbank dreigen ze ter dood veroordeeld te worden, maar de emir is zo ontroerd door hun liefde, dat hij hun vergiffenis schenkt en laat trouwen. De bewerker, Diederik van Assenede, heeft het verhaal enigszins aangepast aan een nieuw, burgerlijk publiek door al te subtiele verwijzingen naar de hoofse minnecultus te schrappen of te wijzigen, m.n. op het punt van de symboliek.

Het verhaal verbreidde zich over geheel Europa. In de 16e eeuw verscheen een aantal drukken van een prozabewerking voor een nog breder publiek. Uitgaven: door P.de Keyser (1967); door J.J.Mak (3e dr. 1970).

< >