[Emmental, dal in Zwitserland], oorspronkelijk een Zwitserse kaassoort, later ook elders gemaakt, m.n. in Zuid-Duitsland, andere omringende landen en voorts o.a. in Noord-Amerika. Emmentaler kaas is een volvette kaas, bereid uit rauwe melk, waaraan zeer strenge kwaliteitseisen worden gesteld.
Zo mag het melkvee niet met silagevoeder worden gevoerd. Het zijn zeer grote plat-cilindrische molensteenvormige kazen; de grootste hebben een middellijn van ruim 1 m en een dikte van 15—20 cm. De bereiding vond vroeger plaats op kleine gemeenschappelijke kaasboerderijen (sennereien) met een produktie van enkele kazen per dag. Fabrieksmatig wordt emmentaler kaas veel nagemaakt. Kenmerkend voor de kaas zijn de gelijkmatig verspreide ogen, met een doorsnede van 5-20 mm, ontstaan tijdens de rijping als gevolg van gasontwikkeling door propionzuurbacteriën. De kaas heeft mede daardoor een wat zoetachtige smaak. Emmentaler kaas is voor Zwitserland nog altijd een zeer belangrijk exportartikel.