Oosthoek Encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 29-12-2018

absint

betekenis & definitie

absint' [via Lat. en Fr. uit Gr. absinthion, alsem], o.m., een kruidenlikeur, gedestilleerd uit een alcoholisch infuus van kruiden (alcoholpercentage tot 65%).

Men gebruikt daarvoor angelica, anijs, venkel, koriander, steranijs en vooral alsem. Na destillatie, waarbij op zeer hoog alcoholgehalte wordt gestookt, wordt het produkt groen gekleurd met een chlorofylextract van netels, spinazie of andere groenten. Deze groene kleur is overigens niet erg stabiel en gaat vaak bij ouderdom verloren.

Absint werd vnl. in de 18e eeuw geproduceerd in Frankrijk en Zwitserland en behoorde oorspronkelijk thuis in het gebied gelegen tussen medicinale en genotmiddelen. Het werd meestal geserveerd met een klontje suiker en water, waarbij men wat water via het klontje suiker in het absint laat lopen. Dit wordt hierdoor troebel ten gevolge van het neerslaan van etherische oliën. Voornamelijk vanwege het hoge gehalte aan alsemolie, dat veel absintolie met thujon bevat, is het regelmatig drinken van echte absint gevaarlijk voor de gezondheid. Het veroorzaakt chronische vergiftigingsverschijnselen van het zenuwstelsel, o.a. verlammingen. Om deze reden is de bereiding en verkoop van absint als genotmiddel in vele landen verboden. In Nederland sinds 1910. zie Absintwet.

< >