vetminnende stoffen. Lipofiele stoffen zijn overwegend organischchemische verbindingen met een hoge affiniteit voor vetten, b.v. koolwaterstoffen.
Deze stoffen lossen beter op in organische oplosmiddelen zoals ether of trichloorethyleen (‘tri’) dan in water, en zij kunnen door dergelijke oplosmiddelen worden geëxtraheerd uit water, grond en plantaardige of dierlijke produkten. Lipofiele stoffen hebben het vermogen zich op te hopen in vetrijke organismen (accumulatie). Dit kan leiden tot o.a. sterfte van organismen aan de top van voedselketens, maar ook aanleiding geven tot ongewenst hoge residuen van o.a. bestrijdingsmiddelen en industriële chemicaliën in voedingsmiddelen voor de mens en huisdieren; b.v. hexachloorbenzeen in vlees, methylkwik in vlees en vis, PCB’S in paling en moedermelk. Via metabole omzettingen → toxicologie) kunnen vele lipofiele stoffen in het organisme worden omgezet tot beter in water oplosbare - en daardoor beter via de nieren uit te scheiden verbindingen.