Gepubliceerd op 12-09-2021

Wet a. b

betekenis & definitie

Op 1 October 1838 is ook ingevoerd de wet,

houdende algemeene bepalingen der wetgeving van het Koninkrijk. Deze wet wordt meestal bij verkorting als: A. B. wet aangeduid. Zij geeft eenige algemeene voorschriften betreffende de wetgeving.

Invoering der wetten

Elke wet wordt in het Staatsblad afgekondigd; daardoor komt zij officieel ter kennis van het publiek. Daarna treedt zij in werking en wel op den dag door haar zelf bepaald, of door een nadere wet of Koninklijk besluit vastgesteld. Zwijgt de wet over haar invoering, dan treedt zij in werking op den 2osten dag na haar afkondiging in het Staatsblad.

Afschaffing der wet

Een wet kan alleen door een latere wet worden afgeschaft.

Terugwerkende kracht der wetten. Soms wordt een wet geacht reeds te hebben gewerkt vóór haar totstandkoming; dit noemt men terugwerkende kracht der wet en dit kan alleen bij een wet worden bepaald.

Taak van den rechter

De rechter moet de wet toepassen. Hij mag volgens de A. B. wet zijn beslissing niet laten beïnvloeden door zijn critiek op de wet. Men kan wel van oordeel zijn, dat een bepaald wetsvoorschrift onrechtvaardig is, doch dit geeft aan den rechter geen bevoegdheid om dat voorschrift daarom buiten werking te stellen.

Wetsuitlegging. Indien een wetsvoorschrift duister is of indien een geval, dat de rechter moet beslissen, niet uitdrukkelijk in de wet is genoemd, dan moet hij door wetsuitlegging toch tot een bepaalde opvatting komen. Men kent verschillende methoden van wetsuitlegging, b.v. de grammaticale methode. Hierbij houdt men vooral rekening met de beteekenis van de woorden, die de wetgever heeft gebruikt. Bij de logische uitlegging houdt men meer rekening met de bedoeling van den wetgever, ook al zou die bedoeling in de gebruikte woorden niet voldoende tot haar recht komen.

Int. Privaatrecht in de A. B. wet. De A. B. wet bevat ook enkele voorschriften van internationaal privaatrecht, b.v. onroerend goed wordt beheerscht door de wet van het land, waar het goed gelegen is. Een Nederlander heeft b.v. een perceel grond, gelegen in Frankrijk. De vraag wordt gesteld : kan deze grond in erfpacht worden uitgegeven ?

Deze vraag moet naar Fransch recht worden beantwoord. De vorm der rechtshandelingen wordt beheerscht door de wet van het land, waar de handeling geschiedt, b.v. een Nederlander huwt in Rome. Het huwelijk moet nu worden gesloten met inachtneming der formaliteiten, in de Italiaansche wet voorgeschreven.

Het internationaal privaatrecht wordt in hoofdzaak door tractaten beheerscht. Een tractaat is een overeenkomst, gesloten tusschen verschillende staten, waarbij een bepaalde regeling van rechtsverhoudingen is getroffen, welke voor die Staten bindend is.

< >