Gepubliceerd op 12-09-2021

Wet op de collectieve arbeidsovereenkomst

betekenis & definitie

Begripsbepaling

De collectieve arbeidsovereenkomst is een overeenkomst tusschen een of meer werkgevers of rechtspersoonlijkheid bezittende werkgeversvereenigingen eenerzijds, en een of meer rechtspersoonlijkheid bezittende arbeidersvereenigingen anderzijds, waarbij de voorwaarden geregeld worden, welke zullen gelden bij het aangaan van (individueele) arbeidsovereenkomsten met de leden der aangesloten vereeniging(en). De collectieve arbeidsovereenkomst is dus zelf niet een arbeidsovereenkomst. Bovendien kan de collectieve arbeidsovereenkomst regelen bevatten voor de aanneming van werk en voor de overeenkomsten tot het verrichten van enkele diensten.

Openbare orde en goede trouw

In het algemeen zijn partijen vrij in het vaststellen der voorwaarden, maar zij zijn gebonden aan de regelen van de goede trouw en openbare orde. Het is dan ook verboden een bepaling op te nemen, dat de werkgever arbeiders van een bepaalde godsdienstige of politieke overtuiging of leden van bepaalde vereeniging(en) bij uitsluiting in dienst zal nemen of van dienstneming zal uitsluiten. Een dergelijk beding is absoluut nietig.

Bevoegdheid aangaan cao

Slechts vereenigingen, in wier statuten de bevoegdheid tot het aangaan van een collectief arbeidscontract uitdrukkelijk is vermeld, zijn bevoegd tot het aangaan daarvan.

Vorm.

De collectieve arbeidsovereenkomst moet gegoten zijn in een onderhandsche of authentieke acte.

Publicatie.

De vereeniging, die een collectief arbeidscontract heeft gesloten, is verplicht aan haar leden zoo spoedig mogelijk den woordelijken tekst, wijzigingen daarvan en uitdrukkelijke verlenging aan de leden te doen toekomen, voorzien van een toelichting, zoo die er is.

Statutenwijziging.

Statutenwijzigingen eener vereeniging, die partij is bij een collectieve arbeidsovereenkomst, hebben op de loopende collectieve arbeidscontracten geen invloed, doch gelden slechts voor nieuw af te sluiten collectieve contracten.

Aanvang en omvang.

De collectieve arbeidsovereenkomst vangt aan te werken 15 dagen, nadat zij is gesloten, tenzij anders is bepaald. Zij geldt ook ten aanzien van reeds afgesloten arbeidscontracten, tenzij het tegendeel is bepaald.

Aansprakelijkheid voor nakoming.

De vereenigingen, die de collectieve arbeidsovereenkomst hebben gesloten, zijn verplicht in de mate, die de goede trouw meebrengt, te bevorderen, dat haar leden dezelve nakomen. Zij staan voor haar leden in, voor zoover zulks in de overeenkomst is bepaald.

Wie gebonden zijn.

Gebonden aan de collectieve arbeidsovereenkomst zijn alle tegenwoordige en toekomstige leden der afsluitende vereenigingen, die bij de regeling betrokken zijn. Ook leden, die tijdens den duur der overeenkomst het lidmaatschap verliezen, blijven gebonden aan de loopende collectieve overeenkomst. Wordt deze verlengd of gewijzigd, dan houdt de gebondenheid op op het tijdstip, waarop de oorspronkelijke overeenkomst zou eindigen (bij verlenging) of op het tijdstip, waarop zij gewijzigd wordt, (bij wijziging). _

Ook ontbinding van een der contracteerende vereenigingen heeft op het voortbestaan der overeenkomst en het nakomen harer verplichtingen geen invloed.

Strijdige bepalingen.

Bepalingen in individueele arbeidsovereenkomsten, strijdig met een geldig collectief arbeidscontract, zijn nietig en worden vervangen door de bepalingen van het collectief contract. Die nietigheid kan door elk der contracteerende partijen worden ingeroepen.

Aanvullende werking

Zijn in individueele arbeidsovereenkomsten geen bepalingen gemaakt omtrent punten, die bij collectief contract zijn geregeld, dan vullen de bepalingen van het collectief contract die van de individueele arbeidsovereenkomst aan.

Werking tegenover niet gebonden arbeiders

Arbeiders, die geen lid zijn van een contracteerende vereeniging, zijn uiteraard aan de collectieve arbeidsovereenkomst niet gebonden. Werkgevers evenwel, die aan de collectieve arbeidsovereenkomst gebonden zijn, mogen ook met nietleden der arbeidersorganisaties geen individueele arbeidsovereenkomsten sluiten, die strijdig zijn met de collectieve overeenkomst, tenzij anders is bepaald.

Schadevordering

Handelt een der contracteerende partijen of een van haar leden in strijd met de overeenkomst, dan kan de wederpartij niet alleen de door haar zelf geleden schade vorderen, maar ook de schade, die haar leden hebben geleden. Onstoffelijke schade wordt naar billijkheid vastgesteld. De overeenkomst kan evenwel een afwijkende regeling der schadevergoeding inhouden.

Duur

De collectieve arbeidsovereenkomst kan worden aangegaan voor den duur van ten hoogste 5 jaar, met mogelijkheid van verlenging voor ten hoogste 5 jaar. Geschiedt de verlenging tusschentijds, dan kan zij niet langer worden aangegaan dan voor vijf jaar, te rekenen van het tijdstip der verlenging.

Verlenging

Wordt de overeenkomst niet opgezegd, dan wordt zij geacht telkens voor gelijken termijn, als waarvoor zij werd aangegaan, (doch ten hoogste voor een jaar) te zijn verlengd, tenzij anders is bepaald.

Een voor onbepaalden tijd aangegane collectieve overeenkomst wordt geacht te zijn aangegaan voor een jaar.

Termijn en wijze van opzegging

De opzegtermijn is steeds een twaalfde van den termijn, waarvoor de overeenkomst is aangegaan. Voor overeenkomsten, voor een jaar of onbepaalden tijd gesloten, derhalve een maand. De opzegging moet geschieden aan alle partijen, bij aangeteekenden brief of deurwaardersexploit. De opzegging door een der partijen doet de overeenkomst ten aanzien van alle partijen eindigen, tenzij anders is overeengekomen.

< >