De curatele is de zorg voor meerderjarigen, die in abnormale omstandigheden verkeeren. De oorzaken der curatele zijn:
1e. krankzinnigheid;
2e. verkwisting;
3e. gewoonte van drankmisbruik;
4e. zwakheid van vermogens. De rechtbank spreekt bij vonnis de curatele uit.
Aanvraag om curatele
Zij kan worden verzocht door den echtgenoot, de bloedverwanten of door den persoon zelf (deze laatste natuurlijk niet bij krankzinnigheid). In het geval sub 4 kan alleen door den persoon zelf ’t verzoek worden gedaan. De curandus staat met een minderjarige gelijk.
Curator en toeziend curator
De kantonrechter benoemt een curator en een toeziend curator, die gelijk staan met een voogd en een toeziend voogd. De meeste bepalingen der voogdij zijn op curatele toepasselijk. De rechtbank kan de curatele weder opheffen.
Krankzinnigen, in gestichten verpleegd
Een krankzinnige, die in een erkend krankzinnigengesticht is opgenomen, behoeft niet onder curatele te worden gesteld. Indien hij vertegenwoordigd moet worden of in ’t beheer zijner goederen moet worden voorzien, dan kan aan de
rechtbank de benoeming van een bewindvoerder worden verzocht.
Bewindvoerder
Deze bewindvoerder zal alleen daden van zuiver beheer verrichten. Indien het gewenscht is, dat de bewindvoerder goederen verkoopt of bezwaart, dan moet hij machtiging van den rechter hebben. Dit onderwerp is geregeld bij de wet op de krankzinnigen van 27 April 1884. (Zie verder de artt. 487—518 B. W.)