Het geheim der aan de post toevertrouwde brieven is bij de Grondwet gewaarborgd. De Loterijwet Art. 8bis bepaalt, dat de opsporingsambtenaren te allen tijde bevoegd zijn, o.m. in beslag te nemen al hetgeen redelijkerwijs vermoed kan worden bestemd te zijn geweest of gediend te hebben tot ’t plegen van een overtreding dezer wet, b.v. een brief, gericht aan de Hospitals Trust.
Zij doet dit ook wel. De Justitie kan zoo’n brief bij de posterijen in beslag nemen.Vervoer van brieven
Niemand dan de Staat is bevoegd brieven te vervoeren tegen genot van vracht behalve:
a. brieven, zwaarder dan 1/2 kg;
b. brieven, die betrekking hebben op ’t voorwerp, waarmede zij vervoerd worden.
Portvrijdom
In ’t binnenlandsch verkeer wordt vrijdom van port genoten door de Koningin en de leden van ’t Koninklijk Huis, alsmede voor de verzending van stukken, betreffende den dienst van het Koninklijk Huis. Deze vrijdom geldt voor stukken van en aan de Koningin en de leden van het Koninklijk Huis.
Locaal port; grensverkeer.
Voor ’t locaal port is in de wachtkamer voor den kring van ’t locaal port een lijst voorgehangen met plattegrond, kaart of schetsteekening, waarop de grenzen van den kring duidelijk zijn aangegeven. Hetzelfde geldt voor het grensverkeer met afzonderlijk port met België en Duitschland; hierop vindt men in alphabetische volgorde de Belgische en/of Duitsche kantoren voor grenstarief. Deze kantoren zijn, in een rechte lijn gemeten, niet meer dan 30 km verwijderd.
Gedrukte stukken,
a. gewoon;
b. met de aanwijzing „spoed”; hiervoor geldt een aparttarief.
c. met expressebestelling.
Tarieven
Een lijst van de posttarieven voor nationaal en internationaal verkeer is à 5 ct. op de kantoren verkrijgbaar, een boekje à 10 ct.
Port van niet of ontoereikend gefrankeerde stukken
In ’t binnenlandsch verkeer is frankeering niet verplicht. Van den geadresseerde wordt bij aflevering van niet gefrankeerde stukken ’t dubbele port geheven; van ontoereikend gefrankeerde stukken tweemaal het ontoereikende bedrag, minimaal in beide gevallen 21/2 ct.
Voor ’t internationaal verkeer moeten de poststukken volledig gefrankeerd zijn; bij niet of onvoldoende frankeering worden de stukken, als de adressen bekend zijn, teruggegeven; is het adres van den afzender niet bekend, dan zijn deze stukken onbestelbaar. Van stukken uit ’t buitenland, die niet of te laag gefrankeerd zijn, wordt van den geadresseerde het dubbele tekort aan port geheven, met een minimum van 5 ct.; van ongefrankeerde brieven uit Ned. Indië wordt ’t dubbele geheven van het port, dat hier te lande voor brieven van hetzelfde gewicht in het internationaal verkeer verschuldigd is.
Stukken aan de Departementen
Deze stukken worden, wanneer zij niet of ontoereikend gefrankeerd zijn, geweigerd en met de noodige toelichting aan de afzenders teruggezonden. Zijn dezen onbekend, dan zijn de stukken onbestelbaar.
Port bij na- of terugzending. Voor stukken, die wegens ver blij: van den geadresseerde of wegens terugzending aan den afzender, meer dan eens worden verzonden, is slechts éénmaal port verschuldigd.
Voor stukken, die eerst aan den afzender zijn teruggezonden en door dezen met aangevuld of verbeterd adres ter post bezorgd worden, of bij nadere verzending aan een ander dan dengene, aan wien het stuk oorspronkelijk was gericht, is opnieuw port verschuldigd.
Adresseering van poststukken
Verlangt men bestelling op de beurs, dan moet dit op ’t adres vermeld worden. Op stukken voor bushouders moet zooveel mogelijk het nummer der postbus op ’t adres vermeld worden.
Op het adres van stukken voor Amsterdam voege men toe Centr., Oost, Noord, Zuid of West; anders bestaat kans, dat de correspondentie een of meer bestellingen vertraagd wordt. De indeeling van Amsterdam in districten is te vinden op een kaart, in de wachtkamer van elk post- en bijkantoor opgehangen.
Op stukken voor plaatsen zonder postinrichting voege men aan ’t adres den naam toe van ’t kantoor, van waar de bestelling geschiedt, voorafgegaan door „Post”.
Gedrukte stukken, nieuwsbladen en monsters, niet voorzien van ’t volledig adres, zijn onbestelbaar.
Op stukken voor ’t buitenland moet, behalve de plaats van
bestemming, de naam van ’t land vermeld worden.
Vensterenveloppen
Deze mogen gebruikt worden, behalve a. in ’t binnenlandsch verkeer voor aangeteekende brieven met aangegeven waarde; b. in ’t internationaal verkeer voor brieven met aangegeven waarde.
Het adres moet met inkt of met de schrijfmachine zijn aangebracht. Door middel van doorschrift of doorslag verkregen adressen zijn alleen in ’t binnenlandsch verkeer toegelaten.
Gedrukte stukken.
Als zoodanig worden beschouwd stukken, vermenigvuldigd door boek-, plaat-, steen-, lichtdruk of autografie, ook al wordt niet meer dan i exemplaar ter verzending aangeboden. In ’t binnenlandsch verkeer zijn ook op andere wijze vermenigvuldigde stukken toegelaten met uitzondering van de door de schrijfmachine verkregen en gecalculeerde stukken, als tenminste 20 stukken tegelijk worden aangeboden; verder de geschreven naam- of z.g. visitekaartjes.
In ’t internationaal verkeer zijn uitgesloten tegen het port van gedrukte stukken de gecalculeerde stukken alsmede die, welke met de schrijfmachine of met een stempel zijn vermenigvuldigd.
Ter invulling bestemde gedrukte stukken mogen in ’t binnenlandsch verkeer en als regel ook in ’t internationaal verkeer tegen drukwerktarief verzonden worden; naar Engeland alleen, als ten hoogste 3 formulieren verzonden worden.
Nieuwsbladen, enz
Hieronder worden verstaan gedrukte stukken, die tenminste eenmaal per maand verschijnen als courant of tijdschrift, uitgezonderd advertentiebladen. Ook zijn uitgesloten strooibiljetten, propagandageschriften, beursen marktberichten.
Bijvoegingen op visitekaartjes, nieuwjaarskaarten, enz
Als zoodanig zijn o. a. geoorloofd : op prentkaarten, visitekaartjes, Kerst- en Nieuwjaarskaarten gelukwenschen, betuigingen van dank of van rouwbeklag, enz., uitgedrukt in ten hoogste 5 woorden of ten hoogste 5 daarvoor gebruikelijke letters. Ook zijn toegelaten uitdrukkingen als : de groeten van, hartelijk gegroet, enz.
Drukproeven
In drukproeven de veranderingen, bijvoegingen en aanduidingen, die betrekking hebben op de correctie, den vorm en het drukken alsmede „afdrukken, exemplaren”, „gezien”. Bij gebrek aan ruimte mogen de aanduidingen op afzonderlijke bladen worden aangebracht.
Inpakking van gedrukte stukken
De inpakking moet zoodanig zijn, dat de postambtenaar zich zonder bezwaar er van kan overtuigen, dat de zending aan de gestelde eischen voldoet. Alleen als de aard van ’t stuk het toelaat, kunnen stukken ook los of open verzonden worden.
Monsters.
Behalve monsters en stalen zijn in ’t internationaal verkeer tegen monstertarief toegelaten cliché’s van drukwerken, sleutels, afgesneden levende bloemen. In het binnenlandsch verkeer voorwerpen van geringe waarde, die dienen ter bevordering van de liefdadigheid, voor reclame of als teeken van lidmaatschap van een vereeniging.
Als monster of staal worden beschouwd kleine hoeveelheden van koopwaren en modellen, die op zich zelf geen handelswaarde hebben en slechts dienen om over de waarde of soort te kunnen oordeelen; eveneens kleine hoeveelheden van een of ander landbouw-, tuinbouw- of nijverheidsvoortbrengsel. Van sigaren, haken, knoopen, spijkers, enz., is de verzending van 2 of 3 stuks toegelaten.
In ’t algemeen kunnen geheel afgewerkte handelsartikelen niet als monster worden verzonden, tenzij ze voor den verkoop geheel waardeloos gemaakt worden. Men kan dat bereiken door er een stempelafdruk op te zetten met „monster” of „niet bestemd ten verkoop” in ’t Nederlandsch, Fransch, Duitsch of Engelsch.
Sluiting of verzegeling van monsterzakjes is als algemeene regel niet geoorloofd, behalve wanneer in ’t binnenlandsch verkeer het omhulsel geheel doorzichtig is.
Geen verpakking wordt vereischt voor voorwerpen uit één stuk, b.v. stukken hout of metaal, die volgens handelsgebruik niet verpakt worden.
Bijzondere verpakking is vereischt voor glas of andere licht breekbare stoffen, vloeistoffen, oliën, vette stoffen, droge poeiers, enz.
Pakjes.
Alleen in 't internationaal verkeer geldt voor de verzending van pakjes een afzonderlijk port; ze mogen niet naar alle landen verzonden worden. Ze mogen geen brieven, schrifturen of documenten bevatten met het karakter van briefwisseling over zaken van actueelen of persoonlijken aard; wel mag een open factuur ingesloten worden.
Stukken, die niet aan de eischen voldoen.
Gedrukte stukken en monsters, die niet aan de eischen voldoen, worden aan den afzender teruggegeven. Als stukken worden teruggegeven, als niet voldoende aan de bepalingen voor gewicht, afmetingen, enz., kunnen in plaats van de onbruikbaar gemaakte frankeerzegels en van de formulieren met afgestempelde zegelafdrukken tegen afgifte van den omslag of van de adresstrook ongebruikte zegels worden verstrekt.
Verzending van goederen per briefpost die aan douanerechten onderworpen zijn.
Pakjes mogen aan douanerechten onderworpen goederen bevatten; ook brieven voor landen, die het toelaten. Ze moeten het etiquet „Douane” bevatten; deze etiquetten zijn kosteloos verkrijgbaar. De postadministratie belast zich met de vervulling van alle douaneformaliteiten, die bij invoer van brieven en pakjes worden gevorderd; hiervoor is 25 ct. per brief of pakje verschuldigd.
Wijzen van frankeering.
Niet gave zegels alsmede de zegelafdrukken op briefomslagen, briefkaarten, formulieren voor adreswijziging, postbladen en postbewijzen zijn niet toegelaten.
Frankeermachines.
Bij machtiging kunnen voor de frankeering door personen en firma’s frankeermachines gebruikt worden van de hier te lande toegelaten systemen. Het in gebruik stellen geschiedt na overleg met den Directeur van ’t postkantoor. In het binnenlandsch verkeer wordt onder bepaalde voorwaarden op ’t port door middel van een frankeermachine gefrankeerde stukken 10% korting verleend.
Frankeering bij abonnement.
Dit is mogelijk voor:
a. gedrukte stukken in den vorm van periodieke uitgaven, die ten minste éénmaal per maand verzonden worden en nieuwsbladen, waarvan minstens 100 exemplaren tegelijk ten postkantore worden aangeboden;
b. de overige gedrukte stukken, welke op vooruit vastgestelde tijdstippen bij tenminste 1000 of indien zij ongeadresseerd worden verzonden, ten einde huis aan huis besteld te worden, bij minstens ioo stuks tegelijk worden aangeboden;
c. in het binnenlandsch verkeer verzonden monsters op bepaalde voorwaarden.
Vooruitbetaling antwoord
Antwoordcoupon
Antwoordcoupons zijn verkrijgbaar om iemand in de gelegenheid te stellen de frankeering van het antwoord op een naar ’t buitenland te verzenden brief op zich te nemen. Zoo’n coupon kost 19 ct.; hij is inwisselbaar voor een zegel voor een brief met enkelvoudig gewicht, bestemd voor ’t buitenland.
Terugvordering en adreswijziging van geposte stukken
Hierbij moet men aantoonen, dat het stuk van den aanvrager afkomstig is. Als stukken vóór de verzending worden teruggevraagd, worden voor de afgestempelde zegels en zegelafdrukken andere zegels verstrekt. Aan aanvragen om reeds verzonden stukken terug te krijgen, wordt voldaan, zoolang ze niet zijn uitgereikt. Deze aanvragen te richten tot het kantoor van afzending. Een aanvraag tot verbetering van ’t adres kan door den afzender ook tot het kantoor van bestemming gericht worden.
Verzending naar Indië, Suriname en Curaçao
Per zeepost, blijkende uit de aanwijzing op de stukken als „Zeepost”, „Rechtstreeks”, enz.
Volgens landmail-tarief ontoereikend gefrankeerde stukken worden per zeepost verzonden, als ’t port daarvoor voldoende is.
De brievenmalen voor de schepen naar Indië worden op Donderdag verzonden. Hierin wordt alleen opgenomen de niet aangeteekende correspondentie voor passagiers en opvarenden, (internationaal tarief) De stukken moeten van twee diagonaallijnen over het heele adres voorzien zijn. Dezelfde voorwaarden gelden voor stukken aan de bemanning van buitenslands vertoevende oorlogsschepen.
Verzending per luchtpost
Hierop te vermelden „Per luchtpost” of „Par avion”. Etiquetten hiervoor zijn kosteloos verkrijgbaar. Alleen in ’t verkeer met Groot-Brittannië, Zwitserland en Italië kunnen doosjes met aangegeven waarde worden vervoerd. Ongefrankeerde brieven en enkele briefkaarten worden met port belast en met de gewone middelen van vervoer verzonden; de overige stukken worden aan den afzender teruggezonden. Is het luchtrecht voor andere stukken niet volledig gekweten, dan worden zij met de gewone middelen van vervoer overgebracht, wanneer zij daarvoor voldoende gefrankeerd zijn, zoo niet aan de afzenders teruggezonden.
Stukken voor een gefailleerde, minderjarigen, enz
Brieven, postwissels en kwitantie-afrekeningen, bestemd voor een gefailleerde, worden aan den curator afgegeven. Deze is ook bevoegd kwijting te geven voor postwissels en kwitantie-afrekeningen.
De echtgenoot, voogd of curator mag zich niet in ’t bezit stellen van brieven of andere stukken, geadresseerd aan zijn vrouw, minderjarig kind, pupil of onder curateele gestelden.
Busrecht, afhalen van aangeteekende stukken
Vergunning om stukken gedurende de kantooruren af te halen na aankomst van elke post wordt verkregen door vooruitbetaling van busrecht, dat voor Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Rotterdam, Groningen, Haarlem, Nijmegen en Utrecht ƒ 5,— per kwartaal bedraagt, ƒ2,50 voor de overige kantoren en ƒ0,50 voor hulppostkantoren.
Bij gebruik van een postbus ontvangt de busrechthouder 3 en op verzoek meer sleutels, tegen betaling van een waarborgsom van ƒ i,— per sleutel. Alle expresse-stukken worden ten huize van den busrechthouder besteld, tenzij deponeering in de postbus door den bushouder verlangd is.
Poste restante stukken
Deze worden alleen afgegeven, nadat de ambtenaar zich van de identiteit van hem, die zich aanmeldt, heeft overtuigd. Adressen, bestaande uit initialen, cijfers, enkele voornamen, aangenomen namen of overeengekomen teekens, kunnen voor poste restante brieven niet dienen.
Nazending.
Binnenlandsche brieven en briefkaarten en stukken uit ’t buitenland worden, als de geadresseerde elders verblijf houdt, nagezonden, wanneer ’t adres bekend is. Behoudens het geval van tijdelijke afwezigheid vindt ver-
zending aan een nader adres, na adreswijziging door de postambtenaren, niet plaats van binnenlandsche gedrukte stukken, nieuwsbladen en monsters. Ze worden voor zoover mogelijk met vermelding van ’t nieuwe adres, aan den afzender teruggezonden.
Aanteekenen.
Van aangeteekende stukken wordt een reçu afgegeven; ze worden eveneens tegen reçu uitgereikt. Alle stukken kunnen in ’t binnenlandsch verkeer aangeteekend worden; met aangegeven waarde alleen brieven. In ’t internationaal verkeer kunnen alle stukken, uitgezonderd doosjes, met aangegeven waarde, gewoon aangeteekend worden; aanteekening met aangegeven waarde kan in dit verkeer niet plaats hebben; wel kunnen brieven en doosjes met aangegeven waarde verzonden worden naar bepaalde landen en koloniën. Het verdient aanbeveling gewoon aangeteekende brieven met geldswaarde te verzegelen; dit is voor gewoon aangeteekende brieven niet verplicht. De ambtenaren mogen niet behulpzaam zijn bij ’t inpakken van stukken, die aangeteekend moeten worden of daartoe materiaal verschaffen.
Boven ’t adres moet geplaatst worden „Aangeteekend”, op stukken voor ’t buitenland „Aangeteekend” of „Recommandé”. Het adres moet met inkt of inktpotlood worden geschreven.
Doorhalingen in de adressen moeten gewaarmerkt worden. Aangeteekende stukken moeten volledig gefrankeerd worden.
De schadevergoeding bij verloren gaan van een aangeteekend stuk bedraagt ƒ25,—.
De geadresseerde van een gewoon aangeteekenden brief dient zich bij de uitreiking er van te overtuigen, dat deze ongeschonden is. Meent hij, dat dit niet het geval is, dan wordt de brief in tegenwoordigheid van den geadresseerde door den postambtenaar geopend en van de bevinding proces-verbaal opgemaakt; de inhoud wordt des verlangd uitgereikt.
In ’t binnenlandsch verkeer mag met aangegeven waarde aangeteekend worden tot ƒ 12000,—; het bedrag moet boven ’t adres in letters en in cijfers met inkt vermeld worden.
Als voor frankeering van een brief met aangegeven waarde meer dan één postzegel gebruikt wordt, moeten deze gescheiden zijn door een ruimte van ten minste de halve breedte van een zegel.
Brieven met aangegeven waarde moeten zoo deugdelijk gelakt zijn, dat zij niet geopend kunnen worden zonder verbreking der zegels of schending van den omslag. De zegels moeten aan elkaar gelijk zijn, het lak van dezelfde soort en kleur, en een onderscheidend kenmerk van den afzender bevatten. Zegeling met een muntstuk is niet toegelaten. In ’t adres mogen geen doorhalingen of omschrijvingen voorkomen; het adres mag niet opgeplakt zijn; de briefomslagen mogen niet doorschijnend zijn; briefomslagen met gekleurde randen mogen niet gebruikt worden.
Bij verloren gaan heeft de afzender aanspraak op ’t volle bedrag; bij vermissing van een gedeelte wordt dit vergoed, mits de brief sporen draagt van zoodanige schending, dat berooving mogelijk was en de inhoud in tegenwoordigheid van den postambtenaar wordt vastgesteld.
Het is verboden een hoogere waarde aan te geven dan in den brief of in ’t doosje is gesloten. Bij zoodanige valsche aangifte verliest de afzender het recht op schadevergoeding.
Buitenlandsch verkeer.
De waarde moet in de munt van ’t land van oorsprong in cijfer- en letterschrift boven het adres worden vermeld en mag het voor elk land gesteld maximum niet te boven gaan. Bovendien behoort ’t bedrag herleid te worden in franken (ƒ 1,— = 2 frs.). Dit frankenbedrag te vermelden in cijfers onder of naast de aangegeven waarde met gekleurd potlood, zeer duidelijk onderstreept. De brieven moeten minstens 5 lakken bevatten, waarvan één in ’t midden en één op elk der hoeken. Waardepapieren mogen met aangegeven waarde verzonden worden; platina, goud, zilver, edelgesteente en juweelen niet als brief. Doosjes moeten van hout van minstens 8 mm dikte of van metaal zijn; boven- en ondervlak moeten met wit papier bedekt zijn; zij moeten voorzien zijn van stevig kruiselings gebonden touw zonder knoopen, met een in fijn lak af gedrukt zegel op de vereenigde uiteinden; ze moeten aan de 4 zijden verzegeld zijn met een bijzonder
merk. De doosjes moeten bij de aanbieding verzegeld zijn van een douaneverklaring. Zij mogen juweélen en kostbaarheden bevatten, maar geen bankbiljetten of andere waarden aan toonder.
Inklaring.
De postadministratie belast zich met de inklaring tegen vergoeding van 25 ct. Alle andere kosten als douanerechten, fiscale rechten en keurloonen worden bij de uitreiking van den geadresseerde ingevorderd.
Schadevergoeding
Als een brief of doosje met aangegeven waarde verloren gaat, heeft de afzender recht op schadevergoeding tot maximaal de aangegeven waarde, tenzij de schade veroorzaakt is door zijn schuld of voorkomt uit den aard van het voorwerp. Het recht voor verzekering wordt niet terugbetaald.
Verplichte aanteekening.
In ’t binnenlandsch verkeer is aanteekening verplicht bij verzending van bankpapier, edele metalen en kostbaarheden; in ’t internationaal verkeer bovendien van alle waarden aan toonder.
Verrekening.
In ’t binnenlandsch verkeer kunnen alle aangeteekende zendingen belast worden met een verrekenbedrag, maximaal ƒ1000,—; in het internationaal verkeer zijn de bedragen verschillend. In ’t nationaal verkeer wordt het ingevorderde verrekenbedrag zonder aftrek van ’t recht per postwissel aan den afzender overgemaakt of op diens postrekening gegireerd.
Expressestukken.
Bestelling na de aankomst kan in ’t binnenlandsch verkeer gevorderd worden van alle poststukken en van postwissels. Op expresse-stukken moet boven ’t adres gesteld worden „Expresse”; etiketten hiervoor zijn kosteloos verkrijgbaar. Alle'en volledig gefrankeerde stukken, zoowel wat het port als het bij vooruitbetaling verschuldigde recht voor de expresse-bestelling betreft, mogen in de bus geworpen worden.
Postwissels.
Ze kunnen, behalve in ’t binnenlandsch verkeer, naar bepaalde landen verzonden worden. Binnenlandsche postwissels zijn toegelaten tot elk bedrag; buitenlandsche tot een voor elk land bepaald maximaal bedrag.
Het gebruik van verkorte adressen, telegram-adressen of schuilnaam is niet toegelaten.
Doorhalingen, overschrijvingen of veranderingen in naam of adres van den geadresseerde en het bedrag zijn verboden.
Het bewijs van storting (aangehecht) moet volledig ingevuld worden. Bij navragen, bij verzoek om een duplicaat enz., moet dit bewijs overgelegd worden.
Uitbetaling van postwissels.
Op stadsbijkantoren en agentschappen kunnen postwisssels van ƒ 20,— en hooger alleen uitbetaald worden na indiening van een verzoek, bij voorkeur op ’t bijkantoor of agentschap, waar de uitbetaling verlangd wordt.
Binnenlandsche postwissels zijn betaalbaar gedurende de maand van storting en de daarop volgende maand; daarna geschiedt uitbetaling tegen betaling van 15 ct. voor binnenlandsche en 30 ct. voor buitenlandsche postwissels; voor de meeste buitenlandsche postwissels is de termijn van uitbetaling dezelfde.
Verjaring.
Van hier te lande gestorte postwissels verjaart de termijn van uitbetaling na 2 jaar. Van dengene, die zich aanmeldt voor de uitbetaling van een postwissel, kan gevorderd worden, dat hij zich legitimeert.
Machtiging.
Het formulier van machtiging moet door den geadresseerde met inkt worden ingevuld en desgewenscht met inktpotlood onderteekend. Machtiging van iemand, die niet kan schrijven, is niet toegestaan.
Overschrijven op postrekening
Daartoe moeten de postwissels op ’t postkantoor aangeboden worden of onder omslag aan den Directeur toegezonden worden. Op de keerzijde van den postwissel worden naam en adres alsmede het gironummer vermeld en daaronder de handteekening geplaatst. Op buitenlandsche postwissels ter plaatse voor de voldaanteekening: No van.... te....
Telegrafische postwissels
Deze zijn toegelaten in ’t binnenlandsch verkeer en in dat met sommige landen; in het binnenlandsch verkeer tot ƒ 500,—, in het buitenlandsch verkeer tot een door elk land bepaald maximum; kosten: recht + die van het telegram. Buitenlandsche telegrafische postwissels moeten in ’t Fransch gesteld worden behalve die voor Indië. In ’t verkeer met Ned. Indië kunnen telegrafische postwissels ook als brieftelegram verzonden worden.
Postbewijzen
Ze zijn verkrijgbaar tot ƒ 10,—. Ze worden door den belanghebbende zelf verzonden. Het formulier kost 1 ct. Voor de verzending moeten naam en adres ingevuld en ’t bewijs van storting afgescheiden worden. De postbewijzen zijn gedurende 6 maanden op alle kantoren betaalbaar. Port 5 ct.
Kwitanties
Kwitanties, wissels en ander handelspapier tot ƒ 1000,— per stuk kunnen door de post ingevorderd worden. Rekeninghouders kunnen gebruik maken van kwitanties met aangehecht stortingsformulier, waarmee de ingevorderde bedragen op hun postrekening worden gestort. Niet ter invordering worden aangenomen kwitanties:
1e. met een looptijd van meer dan 14 dagen na zicht;
2e. waarvan de eerste aanbieding valt na den vijfden dag na dien van ter postbezorging;
3e. welke niet behoorlijk gezegeld zijn;
4e. wissels, die geprotesteerd moeten worden.
De kwitanties moeten zijn ingeschreven op witte en gele borderellen, naar gelang zij binnen acht dagen of later dan acht, doch uiterlijk binnen 14 dagen na zicht betaalbaar zijn.
Na de eerste aanbieding (zonder betaling) volgt een tweede na verloop van ’t aantal op ’t stuk vermelde zichtdagen. Na inning krijgt men 't verzoek om op ’t postkantoor te komen afrekenen, als niet gegireerd wordt. Een borderel wordt pas afgeteekend, nadat van alle er op voorkomende kwitanties bericht van al of niet betaling is binnengekomen. Het recht voor elk stuk is internationaal bepaald op 25 centimes; bij ons 121/2 ct.
Postchèque- en girodienst
Aanvragen voor de opening van een postrekening moeten gericht worden tot de kantoren der posterijen, waar alle inlichtingen omtrent den dienst verstrekt worden. Een brochure omtrent den postchèque- en girodienst is kosteloos verkrijgbaar. Op alle post-, bij- en hulpkantoren ligt voor een ieder een naamlijst, der rekeninghouders ter inzage. Aan iederen rekeninghouder wordt door het Bestuur van den postchèque- en. girodienst een „gids voor rekeninghouders" toegezonden.
Abonnementen
Voor ’t verkrijgen van abonnementen op binnen- en buitenlandsche nieuwsbladen en tijdschriften verleenen de posterijen haar tusschenkomst. Levering tegen vooruitbetaling van den abonnementsprijs.
Inlichtingen omtrent adressen.
De postkantoren verleenen hun tusschenkomst voor inlichtingen omtrent adressen; voor elk adres is 2½ct. verschuldigd.