Gepubliceerd op 13-06-2017

Suez-crisis (juli-november 1956)

betekenis & definitie

Internationaal conflict dat uitbrak na de nationalisatie van het Suezkanaal door de Egyptische president Nasser.

Op 26 juli 1956 nationaliseerde de Egyptische president Nasser de Suezkanaalmaatschappij. De aandelen van die maatschappij waren voor tachtig procent in handen van Britse en Franse financiers. De nationalisatie was ingegeven door het intrekken van de financiële steun van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië aan de bouw van de Aswan-dam.

De Verenigde Staten bleken niets te voelen voor een militaire actie om de nationalisatie van het Suezkanaal ongedaan te maken. Er werd toen door de Britten contact gezocht met Israël, dat voortdurend met Egypte overhoop lag wegens terroristische acties vanaf Egyptisch grondgebied.

Op 29 oktober vielen Israëlische troepen in de Sinaï-woestijn (Sinaï-oorlog) Egyptische eenheden aan. Op 5 en 6 november landden Britse en Franse troepen vanuit Malta en Cyprus bij Port Said en Port Faoed en bezetten de kanaalzone. Een sterk negatieve reactie van de Verenigde Staten en een forse val van het Britse pond maakten op 7 november een eind aan de Brits-Franse actie. De VN dreigden met interventie. In december trokken de Britse en Franse troepen zich terug. Er werd bij het Suezkanaal een vredesmacht van de VN gestationeerd. De Israëlische troepen ontruimden in maart 1957 de Sinaï.

De Suez-crisis was een blamage voor Groot-Brittannië en Frankrijk, en versterkte de positie van Nasser en de Sovjetunie in de Arabische wereld.

< >