Eilandstaat in de Middellandse Zee, die op 21 september 1964 onafhankelijk werd.
Het eiland Malta heeft een zeer bewogen geschiedenis achter de rug. Door de strategische ligging in het Middellandse-Zeegebied is Malta in de Oudheid en de Middeleeuwen door zeer verschillende volken bezet geweest. In 1530 schonk de Spaanse koning Karel V het eiland aan de Maltezer ridders. In 1798 werd Malta door de Franse keizer Napoleon veroverd. Twee jaar later verdreven de Britten de Fransen. Bij het Verdrag van Parijs van 1814 kwam Malta onder de Britse kroon. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het eiland zwaar gebombardeerd. Veertienduizend ton bommen verwoestten ongeveer vijfendertigduizend gebouwen. Wegens betoonde moed onderscheidde de Britse koning George VI Malta op 17 april 1942 met het George Cross. In 1947 kreeg het eiland zelfbestuur, terwijl het op 21 september 1964 onafhankelijk werd; de Britse koningin Elizabeth II bleef staatshoofd.
Op 21 juni 1971 werd Dom Mintoff premier, die dezelfde functie ook al van 1955-58 had vervuld. Hij bracht de Labour Party aan de macht, en verbrak alle banden met Groot-Brittannië. Malta sloot onder Mintoff een vriendschapsverdrag met Libië, en zegde een overeenkomst met de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie op, die de NAVO toestond gebruik te maken van de havenfaciliteiten van het eiland. In 1979 moesten de laatste Britse legereenheden zich van het eiland terugtrekken. Mintoff was er vooral op uit zoveel mogelijk geld uit zijn buitenlandse contacten te slaan. Hij wist bijvoorbeeld grotere financiële bijdragen van de Britten los te krijgen door te dreigen banden met de Sovjetunie aan te knopen. De Chinezen knapten de haven van het eiland op. Een vriendschapsverdrag met Italië werd opgezegd toen de Italianen geen hulp meer gaven. In 1984 sloot Mintoff een contract met de Sovjetunie voor de bouw van acht schepen op Malta. Mintoff trad op 22 december 1984 af, en werd opgevolgd door zijn partijgenoot Carmelo Mifsud Bonnici.
In 1987 kwam de christen-democratische Nationalist Party met een krappe meerderheid van 35 om 34 zetels in het Huis van Afgevaardigden aan de regering, en keerden de Maltezers zich van Libië af. Op 12 mei 1987 werd Edward Fenech Adami als de nieuwe premier van Malta beëdigd. Bij de verkiezingen van 22 februari 1992 behield de Nationalist Party haar leidende positie op het eiland, door opnieuw 35 zetels in het Huis van Afgevaardigden te behalen; Adami bleef premier.
Aan het begin van de jaren negentig gaf Malta te kennen graag lid te willen worden van de Europese Gemeenschap (de latere Europese Unie). Al in 1970 was een associatie-akkoord met de EG gesloten. De economische banden met Europa zijn sterk: driekwart van de in- en uitvoer gaat van en naar de landen van de EU. De belangrijkste economische activiteiten op Malta zijn industrie (computers, machines en textiel), toerisme en scheepvaart.