Bij de vernoeming van bijvoorbeeld straten naar bekende personen, wordt meestal gewacht totdat de betreffende persoon enige tijd is overleden. Een uitzondering daarop vormen leden van het Koninklijk Huis, naar wie bij leven al veel straten worden vernoemd.
Leden van het Koninklijk Huis hebben hun naam verder verleend aan een scala van kanalen, gebouwen, instellingen, organisaties of objecten, variërend van Schietvereniging Prins Hendrik in Maassluis tot de Prinses Margrietschool in Julianadorp, van de Prins Constantijnstraat in Middelharnis tot de Prinses Beatrixsluis bij Vreeswijk, en van de Koningin Emmabrug in Willemstad (Cura^ao) tot de Prins Clauszaal in de Nederlandse ambassade te Berlijn. Zelfs plaatsen werden naar leden van het Koninklijk Huis vernoemd, zoals Frederiksoord, Willemsoord, Wilhelminaoord en Anna Paulowna. Julianadorp en Emmastad op Cura9ao zijn onderdeel van de gemeente Willemstad.Vanaf het midden van de negentiende eeuw werd het vanwege de bevolkingstoename voor gemeenten steeds belangrijker om straten een naam te geven. Straten in nieuwe wijken in de eerste helft van de twintigste eeuw kregen vaak rond een bepaald thema een naam. Het vernoemen naar leden van het Koninklijk Huis was in die beginjaren bijna standaard. In maar weinig steden en dorpen is geen Wilhelmina-, Juliana- of Beatrixstraat te vinden. Naar aanleiding van de radiotoespraken van koningin Wilhelmina in de Tweede Wereldoorlog voor Radio Oranje verbood de Duitse bezetter vernoeming van onder meer straten en scholen naar levende leden van het Koninklijk Huis; de namen mochten niet meer in het openbaar worden gebruikt.
Vernoeming gebeurde en gebeurt afgezien van straatnaamgeving vaak wanneer een lid van het Koninklijk Huis actief betrokken is bij bijvoorbeeld de start van de bouw of de opening van een instelling. Zo werd in 1996 een aantal nieuwe plantensoorten vernoemd naar koningin Beatrix, toen zij de nieuwe behuizing van het Rijksherbarium opende. De Prins Hendrikkazerne in Nijmegen werd bij de eerste steenlegging door de prins naar de echtgenoot van koningin Wilhelmina vernoemd. De eerste officiële daad van Wilhelmina als koningin was het leggen van de eerste steen voor het Wilhelmina-gasthuis in Amsterdam op 28 mei 1891. Ook vanwege persoonlijke betrokkenheid bij een onderwerp werden en worden fondsen, verenigingen, zaken of instellingen naar iemand vernoemd. De Universiteit van Utrecht heeft bijvoorbeeld een Prins Claus leerstoel.
Het Prinses Christina Concours is vernoemd naar de prinses vanwege haar grote muzikale belangstelling. De Prins Hendrikstichting, die zich inzet voor oud-zeevarenden, is vernoemd naar prins Hendrik ‘de Zeevaarder’. Veel scholen, ziekenhuizen en kazernes dragen de naam van een lid van het Koninklijk Huis. De vier grote Nederlandse kinderziekenhuizen zijn vernoemd naar de koninginnen Sophie, Emma, Wilhelmina en Juliana. Een Beatrixziekenhuis is te vinden in Gorinchem en Winterswijk (op het Beatrixplein); het Máxima Medisch Centrum heeft vestigingen in Eindhoven en Veldhoven. De Isala-klinieken in Zwolle hebben een Amaliakinderafdeling. De protestantse Prinses Ireneschool in Sint Maartensdijk veranderde in 1964 overigens van naam nadat de prinses katholiek geworden was.
Ook op commercieel terrein gebeurt vernoeming van producten naar (nieuwe) leden van het Koninklijk Huis veelvuldig. Hoewel we de Wilhelminapepermunt (sinds 1892) niet mogen vergeten, lijkt het vooral een fenomeen van de 21e eeuw. Nadat de relatie van prins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta bekend werd, werden vele tientallen licenties bij het merkenbureau gedeponeerd: voor tijdschriften, wasmiddelen, schrijfartikelen, parfum, enzovoort. Eerder werd al eens een Royal Emily-parfum gedeponeerd, vernoemd naar de toenmalige vriendin van prins Willem-Alexander, Emily Bremers. Bij de geboorte van prinses CatharinaAmalia in 2003 ontstond een golf aan vernoemingen. Pleinen, plantsoenen, een rondvaartboot en een vliegtuig werden naar de erfprinses vernoemd.
De Eilandraad van Bonaire besloot het plaatselijke vliegveld naar prinses Amalia te vernoemen. Die beslissing past in de Caribische traditie van het Reina Beatrix Airport op Aruba en het Juliana Airport op Sint Maarten. Enkele kanalen zijn ook naar leden van het Koninklijk Huis vernoemd. In Suriname zijn verder nog steeds het Wilhelminagebergte en de Emmaketen te vinden. Beleefdheidshalve dient voor het vernoemen toestemming aan het desbetreffende lid van het Koninklijk Huis (of diens ouders) te worden gevraagd.
Zie ook reclame.