De Koning voert de regering van het Koninkrijk en van elk der landen (Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba). In de Nederlandse Antillen en Aruba wordt hij vertegenwoordigd door een gouverneur.
De regering van de Nederlandse Antillen of Aruba wordt gevormd door de gouverneur en de Raad van Ministers. De Koning benoemt de gouverneur en die tekent op zijn beurt voor de benoemingen van de ministers. De gouverneur is vanwege de ministeriële verantwoordelijkheid niet aan te spreken op de beslissingen en daden van de regering. De uitvoerende macht berust bij de gouverneur in samenwerking met de raad van ministers. De Staten van de Nederlandse Antillen of van Aruba vormen de volksvertegenwoordiging. Regering en Staten vormen samen de wetgevende macht.
Behalve hoofd van de landsregering als vertegenwoordiger van de Koning, is de gouverneur tevens vertegenwoordiger van de regering van het Koninkrijk, de rijksregering. In die laatste hoedanigheid waakt hij over het algemeen belang en ziet hij erop toe dat door wetgevende en bestuurlijke organen geen beslissingen worden genomen die de eenheid van het Koninkrijk kunnen schaden of die in strijd zijn met de bepalingen van het Koninkrijksstatuut. Voor het bewaken van het algemeen belang van het Koninkrijk wordt de gouverneur bijgestaan door een Raad van Advies, die over ontwerpen van landsverordeningen, rijkswetten en landsbesluiten advies uitbrengt. De gouverneur is voorzitter van de raad, maar oefent deze functie alleen uit bij bijzondere gelegenheden. Tot de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de gouverneur behoren verder het afkondigen (en ondertekenen) van rijkswetten uit naam van de Koning, en het vaststellen van landsverordeningen. Ook verricht de gouverneur meer ceremoniële taken.
Zo verricht hij jaarlijks de opening van het parlementaire jaar met een toespraak tot de Staten. Net als de koningin is de gouverneur betrokken bij de kabinetsformatie in zijn land. Aanvragen van koninklijke onderscheidingen voor inwoners van de Nederlandse Antillen of Aruba bereiken het Kapittel van de Civiele Orden en de koningin via de gouverneur.
Ook Suriname had vroeger een gouverneur. In 1975 werd de laatste Surinaamse gouverneur, Johan Ferrier, de eerste president van de onafhankelijke republiek. De gouverneur wordt voor een periode van zes jaar benoemd en wordt uit de Nederlandse schatkist betaald. Er is slechts één herbenoeming, ook weer voor zes jaar, mogelijk. Sinds 1962 zijn alleen nog gouverneurs benoemd die op de Nederlandse Antillen of Aruba geboren waren. De gouverneur van de Nederlandse Antillen zetelt in Fort Amsterdam, Willemstad, Curaçao. De gouverneur van Aruba heeft zijn residentie in Oranjestad.