Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Basisdieet, basisvoedsel

betekenis & definitie

zoutarm, zonder scherpe specerijen (mosterd, azijn, peper). Verse en gedroogde kruiden en de zaden daarvan zijn wel geoorloofd.

Veel groente, sh, fruit (het beste in de vorm van rauwkost), aardappelen, rijst vormen het zwaartepunt van de voeding. Melk en melkprodukten, nu en dan een ei voorzien in de behoefte aan eiwit, plantaardige vetten en oliën, evenals boter, voorzien in de behoefte aan vet. Als brood hoofdzakelijk volkorenbrood, maar nooit vers; altijd een paar dagen oud. Bij gevoelige maag geeft men eerst knäckebrot en gaat dan pas later over op volkorenbroodsoorten. Het is goed graanpap of Bircher-müsli in het menu op te nemen. Van genotmiddelen moeten zieken zich van zelfsprekend onthouden.Wanneer men vlees niet helemaal van de lijst wil schrappen, neme men wanneer vegetarisch dieet niet uitdrukkelijk is voorgeschreven 2-3 maal in de week wat kalfsvlees of mager rundvlees. Alles wat van het varken komt hoort niet thuis in het gezonde basisdieet. Varkensvlees behoort volgens de opvattingen van de natuurgeneeskunde tot de genotmiddelen. Op geregelde tijden eten, zonder haast, goed kauwen, behoren tot de vereisten van een natuurlijk basisdieet.

< >