Engels-Schotse kok (Glasgow 1966), Ramsay werd in Schotland geboren, ging met zijn familie in Stratford-on-Avon wonen en meldde zich in 1981 bij de voetbalclub Glasgow Rangers. Na een knieblessure veranderde hij van loopbaan.
In 1987 werkte hij bij Marco Pierre White in Harvey's in Wandsworth. Daarna ging hij naar de Gavroche van Albert Roux, werkte hij anderhalf jaar bij Guy Savoy in Parijs en een jaar bij Joël Robuchon en liep toen nog twee maanden stage in het Louis XV bij Alain Ducasse. Hij opende in 1993 restaurant L'Aubergine in Chelsea, dat al snel met twee Michelinsterren werd bekroond. In 1998 verhuisde hij naar Tante Claire in Chelsea en kreeg daar al het eerste jaar twee Michelinsterren. Hij opende samen met Marcus Wareing in 1999 restaurant Petrus in St-James Street in Londen. In januari 2001 kreeg hij drie Michelinsterren. voor het restaurant in Chelsea, en hij opende in april van datzelfde jaar Amaryllis in Glasgow met David Dempsey. Restaurant Gordon Ramsay at the Claridge werd in oktober van datzelfde jaar geopend, terwijl zijn leerlingen Ange|a Hartnett zich onder zijn leiding in de Connaught vestigde, waar ze – heel revolutionair - in deze Frans-Londense classicistische tempel à la Escoffier een veel lichtere keuken invoerde. Gordon Ramsay is desondanks een instituut met een duidelijk Frans karakter. Zijn producten zijn Frans-Brits: Bressekip wordt met gloucesterham tot preskop gecombineerd. Schotse kwartels worden opgediend met tomaat en een vinaigrette met Provençaalse kruiden, de kreeft, eveneens Schots, wordt gepocheerd in een court-bouillon met groenten à la grecque, terwijl zijn runderwangen uit Aberdeen met specerijen een smaak zonder weerga heeft.