Larousse Gastronomique

De Larousse Gastronomique is de absolute kookbijbel voor elke chef.

Gepubliceerd op 18-01-2017

Ramadan

betekenis & definitie

Negende maand van het islamitische maanjaar. In deze periode zijn de gelovigen verplicht (behoudens uitzonderingen wegens leeftijden gezondheid) om tussen zonsopgang en zonsondergang te vasten. Het is verboden te drinken (de mond spoelen wordt in niet-fundamentalistische kring toegestaan), te eten, te roken, seksuele contacten te hebben en zich te parfumeren.

In Marokko neemt men direct na zonsondergang een maaltijd die traditioneel bestaat uit een dikke groentesoep (harira), hardgekookte eieren, dadels en zoet gebak. Na het avondgebed is er nog een maaltijd die vaak bestaat uit pannenkoeken met honing en soms ook weer een soep (de bazine van griesmeel, afgemaakt met boter en citroensap), of de halaim van peulvruchten en diverse kruiderijen met daarbij lams- of kalfsvlees of worstjes en van griesmeel met gist gemaakte deegwaren). Vlak voor zonsopgang wordt nog een derde maaltijd gebruikt. Halverwege de ramadan wordt een traditionele maaltijd gegeten, die in Marokko bestaat uit pastilla, gebraden kip met citroen en zoet gebak. De ramadan wordt besloten met het Slachtfeest (Aïd el-Kebir), waarbij een ritueel geslacht schaap aan het spit wordt gebraden.

< >