De belangrijkste reden om te decanteren is dat men zo de wijn van zijn bezinksel kan ontdoen. De tweede reden is dat een eenvoudige baccarat-karaf heel elegant staat op tafel. De derde reden is het laten ademen van de wijn.
Een jonge wijn kan men enige uren laten chambreren, een rijpe wijn hoogstens twee a drie uur. Een gevoelige oude wijn mag men in geen geval op de tocht zetten. Rijpere wijnen (natuurlijk ook het duurst) smaken vaak een dag na het openen het best. Of u nu decanteert of niet, het is belangrijk om de fles twee dagen voor u hem drinkt voorzichtig uit het rek te halen en rechtop te zetten. Een fles met een bijzonder mooi etiket en dito naam (zoals Chateau Beauregard, een zo begerenswaardig slot uit de zeventiende eeuw dat de familie Guggenheim - die voor Amerikanen veel smaak had - het steen voor steen op Long Island liet nabouwen) is een sieraad voor elke tafel. Voor een primeur (beaujolais nouveau!) hoeft u natuurlijk niet zoveel moeite te doen. Beter nog: haal deze wijn nooit in huis en weiger hem bij uw gastheer.