Decanteren
(decanteerde, heeft gedecanteerd), (<Fr.), (scheik.) (vloeistoffen) langzaam van het bezinksel afgieten, klaren.
Van Dale Uitgevers (1950)
(decanteerde, heeft gedecanteerd), (<Fr.), (scheik.) (vloeistoffen) langzaam van het bezinksel afgieten, klaren.
Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)
door afgieten zuiveren. wijn of een andere vloeistof voorzichtig afgieten van het bezinksel zodat dit achterblijft en de vloeistof wordt gezuiverd; in het geval van wijn door deze langzaam uit de fles over te gieten in een karaf of een glas. Voorbeelden: Om het depot niet in het glas te krijgen kunt u de port decanteren, dat wil zegg...
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Wiktionary (2019)
decanteren - Werkwoord 1. (ov) het afgieten van een vloeistof nadat de vaste stof in de vloeistof bezonken is Woordherkomst afgeleid van het Franse décanter (met het voorvoegsel de- en met het achtervoegsel -eren) Verwante begrippen decanteerfles
Muiswerk Educatief (2017)
decanteren - regelmatig werkwoord uitspraak: de-can-te-ren 1. wijn vanuit de fles in een karaf schenken ♢ door het decanteren komt er zuurstof bij de wijn, wat de smaak ten goede komt Regelmatig werkwoord: de-can-te-ren ...
Peter Joh. M. Zuidweg (2016)
Het overschenken van een fles wijn in een wijnkaraf en wel zodanig dat dan het dépôt in de fles achterblijft.
Nick Felix (2014)
Decanteren is een term uit de wijnwereld die staat voor het overschenken van een fles wijn in een speciale karaf. Dit kan om twee redenen gedaan worden: bij een jonge wijn om de wijn te beluchten en bij een fles die al langer gelegen heeft (een oude wijn) om het droesem te scheiden van de vloeistof. Het beluchten van een wijn is niets anders dan de...
Harold Hamersma (2005)
Dit overgieten van de wijn in een karaf is steeds vaker nodig. Niet voor de goedkope massaproductie, maar wel voor het middensegment en hoger. Steeds vaker stoppen de wijnmakers met filteren of doen dat heel licht om zoveel mogelijk geur- en smaakstoffen in de wijn te houden. Vaste stoffen blijven nu in de wijn achter en die zakken naar verloop van...
Anton Moonen (2000)
De belangrijkste reden om te decanteren is dat men zo de wijn van zijn bezinksel kan ontdoen. De tweede reden is dat een eenvoudige baccarat-karaf heel elegant staat op tafel. De derde reden is het laten ademen van de wijn. Een jonge wijn kan men enige uren laten chambreren, een rijpe wijn hoogstens twee a drie uur. Een gevoelige oude wijn mag men...
A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)
[Fr. décanter, van MLat. decanthare, van Lat. de- = vanaf, en canthus = nauwe hals van vaas] vloeistof, bijv. wijn, voorzichtig afgieten van bezinksel.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: