Bijna dertig jaar is bouwpastoor E. Tilmans de parochieherder van Mariaberg geweest.
Pas op 30 oktober 1977 werd hij door pastoor J. Rousseau opgevolgd na in september 1948 van mgr. G. Lemmens van Roermond de opdracht te hebben gekregen eveneens in Maastricht-West een parochiekerk te bouwen. Nog voordat in oktober 1951 met de bouw begonnen werd, stierf op de tweede dag van dat jaar de architect A. Boosten. Uit eerbetoon echter tegenover de gerenommeerde overledene besloot het kerkbestuur de opdracht aan diens bureau te handhaven.Nadat op 18 november 1951 de eerste steen was gelegd, werd de kerk van het Onbevlekt Hart van Maria midden op het Fatimaplein op 1 november 1953 op plechtige wijze in gebruik genomen met de komst van het Allerheiligste en de intocht in de kerk van het genadebeeld van de Sterre der Zee. Onder Maria’s gesternte wilde pastoor Tilmans zijn werk op Mariaberg starten na zelf jaren kapelaan van de basiliek van Onze Lieve Vrouw te zijn geweest en onder meer furore te hebben gemaakt als de grote organisator van het Mariacongres in september 1948.
De grootte van de kerk van Mariaberg, met 800 zitplaatsen, was gebaseerd op een uiteindelijke parochie met zo’n vijfduizend zielen. In het gebied van de nieuwe parochie was ook een groot aantal middenstandswoningen gepland. Die er inderdaad gekomen zijn, maar uiteindelijk werden ingedeeld bij de aangrenzende parochie van Belfort. Waarna Mariaberg sterk te kampen kreeg met een voortschrijdende vergrijzing onder haar parochianen. Hun aantal is intussen al gehalveerd! Steeds minder gezinnen zochten en vonden op Mariaberg een woning. Van 1950 tot 1960 deden nog elk jaar zo’n tweehonderd kinderen de Eerste Heilige Communie en werden er jaarlijks 75 tot 125 kindjes gedoopt. Welke aantallen in 1977 respectievelijk nog slechts 10 en 2 waren!
De kerk van Mariaberg is nooit erg verwend geworden met kostbaarheden. De parochianen, echter, prijzen het metselwerk van hun kerk als een werkelijk staaltje van vakmanschap. In november 1953 konden voor ƒ 2,40 per stuk stoelen uit de Sint Josephkerk worden gekocht. En verder hebben ze indertijd met jaarlijkse fancy-fairs het interieur van hun dierbare Mariakerk toch weten te verrijken. De eerste fancy-fair had plaats in augustus 1949 ’op het weike vaan Hesemans’ en bracht bruto drieduizend gulden op. Voor die dagen een heel kapitaal.
De vloer van Noorse lei, de bekleding van het priesterkoor met travertijn en de houten vloeren onder kerkbanken konden dankzij die fancy-fairs worden bekostigd. De parochianen zijn, tenslotte, niet weinig ’gruuts’ op de kunstzinnige kruiswegstaties. Door Woltermans Emailkunst Ateliers bij gelegenheid van hun zilveren bestaansjubileum aan Mariaberg en haar mensen cadeau gegeven. Pro Deo!