of baconvarken is geen ras, maar een type, dat geschikt is om het zgn. bacon te leveren, d.i. licht gezouten en gerookt spek met voldoende vleesch eraan. Deze varkens moeten een levend gewicht hebben van 90 k 95 kg en een slachtgewicht van 65 a 75 kg.
Het geslachte varken wordt in twee helften verdeeld, dan worden kop, pooten, wervelkolom, staart, ribben, borstbeen, schouderblad, een deel van het bekken, de haasjes, de reuzel, nieren, overtollig vet en los vleesch uitgesneden, zoodat er twee zijden overblijven, die 51 à 57 kg wegen, welke na een bepaalde bewerking verpakt worden en speciaal naar Engeland worden geëxporteerd.
Speciaal de waardevolle deelen moeten bij een baconvarken goed ontwikkeld zijn; gewenscht zijn een groote romplengte, matig ontwikkeld voorstel, breede lendenen en breed kruis, goed ontwikkelde hammen, geen zware kop en beenen, fijne huid. Een goed baconvarken is ook geschikt voor de levering van versch vleesch en ook nog om zwaarder te mesten.
➝ Bacon; Baconcontrôle.
Verheij.