Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 08-01-2020

Zetmeel

betekenis & definitie

(amylum). Hieronder verstaat men chemisch een groep van gecompliceerd opgebouwde verbindingen, die koolstof, waterstof en zuurstof bevatten en tot de groep van de koolhydraten behooren (evenals de suikers en dextrinen).

Practisch vallen er een geheele reeks van uit plantaardige grondstoffen gewonnen meelachtige producten onder, die naar de respectievelijke grondstoffen bijv. aardappelmeel, maïzena, tarwestijfsel etc., worden genoemd. De verschillende zetmeelsoorten zijn bij hun grondstoffen besproken, zij verschillen in hoofdzaak in vorm en grootte der korreltjes en kunnen dientengevolge door microscopisch onderzoek worden onderscheiden.De aanwezigheid van z. wordt aangetoond door middel van de jodiumproef; jodium kleurt z. blauw. Zie ook → Zetmeelvormers.

G. v. d. Lee.

< >