naam gegeven aan volkeren uit het gebied van de Middellandsche Zee, waarvan sommige in 1227 v. Chr. verbonden met de Libyërs een aanval op Egypte deden, die door Merneptah in de W. delta werd afgeslagen.
De groote massa werd in 1190 verslagen door Ramses III, nadat ze Klein-Azië hadden verwoest, het groote Hettieten-rijk vernietigd, Syrië en Palestina waren doorgetrokken, deels over zee de Nijl-mondingen waren binnengedrongen. Het samenwerken van troepen te land en ter zee wijst op de uitgebreidheid der beweging en op organisatie onder één opperbevel.
De tocht had het karakter van een phase uit een volksverhuizing. Verschillende stammen zetten zich daarna neer in Palestina (➝ Philistijnen), groote contingenten werden door de Egypt. pharao’s in dienst genomen.
Met meer of mindere waarschijnlijkheid worden ze geïdentificeerd: de Sjakalsja met de Siculi, de Loeka met de Lyciërs, de Poersta met de Philistijnen, de Danauna met de Danaërs, de Akaiwasja met de Achaeërs, de Sjerdana zouden met Sardinië samenhangen, de Toersja zouden de Tyrseners zijn, de latere Etruriërs. Bent.