Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 22-10-2019

Togo

betekenis & definitie

Vroegere Duitsche kolonie in West-Afrika, gelegen tusschen de Engelsche kolonie Goudkust en de Fransche kolonie Dahomey (I 536 C/D 4). Bij het verdrag van Versailles (1920) tusschen Frankrijk en Engeland als B-mandaatgebied (zie ➝ Mandaatgebieden) verdeeld. Het Engelsche gedeelte beslaat 33 774 km2 met ruim 338 500 inw. en wordt bestuurd als integreerend deel van de Goudkust-kolonie; het Fransche gedeelte heeft een oppervlakte van 53 000 km2 met 750 000 inw. (1935) en is administratief van Dahomey gescheiden; van dit gedeelte is Lome de havenstad en de hoofdplaats, waar de Fransche commissaris zetelt.

De bevolking van T. is van gemengden oorsprong. Langs de Golf van Guinea ontplooit zich een lage lagunenkust; het binnenland is heuvelachtig en wordt gedeeltelijk door bergen ingenomen, die 700 m hoogte bereiken; m het Noorden ligt de vlakte van de Oti, bijrivier van de Volta. Het centrum en liet Zuiden worden hoofdzakelijk ingenomen door het bekken van de Mono, een kuststroom. Het klimaat is doorgaans heet en vochtig; men onderscheidt een droog en een nat jaargetijde; de meeste regen valt in het Zuidelijk gebergte, gemiddeld 1800 mm per jaar. De vèrdragende ➝ harmattan waait uit het Noorden, gedurende een gedeelte van het jaar.

Langs de kust ligt een savannenstrook, waar ook tropische landbouw heerscht; in het hoogere binnenland wordt veeteelt gedreven en katoen verbouwd; in het Noorden strekt zich de steppe uit. Togo levert eenige delfstoffen, o.a. goud en ijzererts. De belangrijkste uitvoerartikelen zijn: palmnoten en olie, cacao, koffie, katoen, aardnoten, caoutchouc, huiden, visch. De haven van Lome werd in verbinding gesteld met het binnenland door het aanleggen van drie spoorlijnen. Het wegennet wordt uitgebreid.

Geschiedenis. Door een Bremer handelsmaatschappij aangekocht, werd T. in 1884 een Duitsche kolonie. Onder gouverneur Von Puttkamer (1889-’95) genoot het een goed geleid bestuur. In 1914 werd Togo door de Engelschen bezet en het werd in 1920 door den Volkenbond aan Frankrijk en Engeland in B-mandaat (zie het artikel ➝ Mandaatgebieden) gegeven. De Fransche zetel van bestuur is Lome, de Engelsche Ho.

Lit.: Chazelas, Territoires africains sous mandat de la France (1931); Atlas Colonial français édité par l’Illustration (1929).

Missie. In plaats van de vroegere Duitsche missionarissen zijn gekomen die van de Sociëteit voor de Afrikaansche missiën, van Lyon. Zij bedienen het apostolische vicariaat Togo (Fransch) met 57 000 Kath., en Neder-Volta (Engelsch) met 36 500 Kath.

< >