Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 14-10-2019

Spencer

betekenis & definitie

George, Passionist. * 21 Dec. 1799 te Londen, ✝ 1 Oct. 1864. Anglic. geestelijke sedert 1822, werd hij in 1830 opgenomen in de Kath.

Kerk en priester gewijd in 1832 te Rome. Aangemoedigd door Wiseman, stichtte S. in 1838 een gebedenverbond voor Engelands bekeering, hetwelk hijzelf in 1844 op het continent kwam overplanten.

Hij bezocht ltal., Frankrijk en België; ook Duitschland, waar hij o.m. Görres en Döllinger voor zijn kruistocht trachtte te winnen, en Ned., waar Le Sage ten → Broek in zijn tijdschriften de actie vurig steunde.

In 1847 trad hij bij de Passionisten te Aston Hall in en heette voortaan Ignatius a S. Paulo.

Na zijn noviciaat hervatte hij spoedig zijn gebedsactie, waarvoor hij in 1851 niet zonder moeite de goedkeuring van Pius IX verkreeg. Hij doorkruiste vsch. malen West-Europa om gebeden voor Engeland te bedelen.

In zijn laatste levensjaren werkte hijzelf door het geven van talrijke missies en het houden van lezingen niet alleen aan de bekeering van Engeland, maar ook, zooals hij het noemde, aan de heiliging van Ierland. Oswald.Lit.: Urb. Young C. P., Life of Father I. S. (1933).

2° Herbert, Eng. wijsgeer, positivist en evolutionist. * 1820 te Derby, ✝ 1903 te Londen. S. is de ontwerper van een systeem van „synthetische wijsbegeerte”, waarin de verschijnselen, die het eenige voorwerp vormen van ons kennen, tot eenheid worden gebracht met behulp van de grondstellingen van de onverwoestbaarheid van de stof, de continuïteit van de beweging en het voortbestaan van de kracht. Fundamenteele wet van alle gebeuren is de voortdurende herverdeeling van stof en beweging, onderscheiden in ontstaan of evolutie en haar tegengestelde, vergaan.

Bij de toepassing van het evolutiebegrip op het organische, psychische, ethische en sociale leven neemt S. de gedachte van den struggle for Life uit het transformisme van → Darwin over. De laatste verklaring van de verschijnselen kan echter slechts worden gevonden in een eerste oorzaak, opperste realiteit, oneindig en absoluut, waarvan zij de symbolen zijn. Deze is echter voor ons kennen volstrekt ontoegankelijk (the Great Unknowable).

Voorn. werken: Social statics ; Principles of Psychology; First principles; Principles of Biology ; Data of Ethics; Principles of sociology ; Political Institutions ; Man versus the State ; Auto-biography.

Lit.: D. D. Spencer, The Life and Letters of H. S. (Londen 1908) ; J. V. de Groot, Het agnosticisme van S. (in: Denkers van Onzen Tijd, 21918, 1-83); F. Sassen, Wijsb. der Negentiende Eeuw (1934).

F. Sassen.

< >