Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 14-10-2019

Skagerrak

betekenis & definitie

Zeegat tusschen Jutland en Skandinavië, vormende de verbinding van Noordzee met Kattegat en Oostzee (XVIII 704 A/B 4). De N. helft is diep (max. 700 m), zijnde een uitlooper van de Noordsche geul, de Z. helft blijft onder de 200 m, in de Jammer-bocht slechts 11 à 15 m.

Het zoutgehalte is zeer variabel, men onderscheidt plekken oceaanwater met ca. 35 ‰, Noordzeewater met 34 ‰ en bankwater met 23 tot 34 ‰. De oppervlaktestroom is een onderdeel van den ➝ Baltischen Stroom en loopt naar de Noordzee; de onderstroom is zoutrijker en loopt in omgekeerde richting.

Het verval van het getij is gering en bedraagt op vele plaatsen slechts 3 à 4 dm. De Zeeslag bij Skagerrak, ook genoemd zeeslag bij Jutland, had plaats op 31 Mei en 1 Juni 1916 tusschen de Eng. Grand Fleet onder Jellicoe en de Duitsche Hochseeflotte onder von Scheer.

Tactisch was de slag voor Duitschland een overwinning, echter niet van dien aard, dat Duitschland daardoor ook een strategisch voordeel heeft bevochten. De overblijvende Britsche vloot was in aantal nog steeds sterker dan de Duitsche.

Over dezen slag is zeer veel gepubliceerd.

< >