(Ned.) Deze raad, ingesteld bij de wet van 21 Febr. 1919, bestaat uit ten minste 15 leden; de vier afdeelingen, waarin hij door de Kroon verdeeld is, behandelen onderscheidenlijk de vraagstukken betreffende:
a) het hooger,
b) het voorbereidend hooger en het middelbaar,
c) het lager en het bewaarschoolonderwijs;
d) het vakonderwijs.
De inrichting en de werkzaamheden van den raad zijn geregeld bij K.B. van 18 Dec. 1919. De voorzitter en de overige leden worden door de Kroon benoemd en ontslagen; zij mogen niet zijn lid van eenig schooltoezicht; om de vijf jaar treedt een derde gedeelte der leden af; zij zijn aanstonds weder benoembaar. De raad geeft aan den min. van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen desgevraagd of eigener beweging advies omtrent vraagstukken van alg. strekking op het gebied van het onderwijs. De raad en elk zijner afd. verrichten voorts de werkzaamheden bij de wet opgedragen.
De eerste afd. (H. O.) heeft in de jaren 1919, 1920, 1921 na uitvoerige besprekingen en overleggingen met de faculteiten der verschillende universiteiten de algeheele herziening van het Academisch Statuut voorbereid. In den loop der jaren werden steeds vragen omtrent herziening en toepassing van dat statuut aan haar voorgelegd. De tweede afd. (M. O. en voorbereidend H. O.) heeft in 1920 een wetsontwerp voorbereid tot algeheele herziening der wetgeving voor het middelbaar en voorbereidend hooger onderwijs. Bij vsch. wijzigingen, die door achtereenvolgende ministers in dit ontwerp werden gebracht, werd zij tot het uitbrengen van advies geroepen. In 1934 werd aan de afdeeling opgedragen van advies te dienen over klassesplitsingen van hoogere burgerscholen, gymnasia en lycea. De derde afd. (L. O.) heeft de meest omvangrijke taak; zij vergadert regelmatig om de 14 dagen. De Lager-Onderwijswet draagt aan deze afd. op aan de autoriteiten van advies te dienen in al die gevallen, waarbij de financieele gelijkstelling tusschen het openb. en het bijz. onderwijs betrokken is. T. a. v. geschillen tusschen de school besturen en de rijksinspectie over het leerplan van bijz. scholen heeft de afd. het recht van beslissing. De vierde afd. (Nijverheidsonderwijs) heeft, op grond van de Nijverheidsondenvijswet, tot taak van advies te dienen over alle subsidieaanvragen tot stichting en uitbreiding van nijverheidsscholen.
Al de afdeelingen brachten meermalen advies uit over wetswijzigingen of -aanvullingen en alg. maatregelen van bestuur betreffende het hun toevertrouwde onderdeel van het onderwijs. De Onderwijsraad (in pleno) vergadert slechts zelden. Komt hij bijeen, dan is het om alg. vraagstukken te behandelen, nadat deze door de afdeelingen zijn voorbereid. Schrijnen.