Victor Jozef, bisschop van Luik, stichter van de beroemde „School van Luik”; * 18 Mei 1837, ✝ 1901; priester gewijd te Rome in 1861, president van het groot-seminarie te Luik in 1871, hulpbisschop van Luik met recht van opvolging in 1875. In 1879 stierf mgr. de Montpellier en mgr.
Doutreloux werd zijn opvolger. Onmiddellijk onderscheidde deze zich door zijn prachtig stelling nemen tegen de anti-godsdienstige schoolwet van het ministerie Frère-Orban.
Zijn naam wordt echter vooral genoemd in verband met de sociologische „School van Luik”. Zijn medevoelen met de verdrukte arbeidersklas en zijn grondige kennis van het sociaal vraagstuk maakten hem reeds vroeg de verdediger der kleinen en der zwakken.In 1886, 1887 en 1890 werden congressen te Luik gehouden voor Katholieke sociologen, economisten en moralisten. Hun standpunt was: geen oplossing zonder staatshulp. Tegenover deze opvatting stond de „School van Angers”, onder leiding van mgr. Freppel, die zeer veel verwachtte van de uitwerking van godsdienstige en zedelijke factoren. Ook de Luiksche School zag in het sociale vraagstuk een zedelijk vraagstuk, maar zij hield tevens staande, dat staatstusschenkomst onontbeerlijk was. De gebeurtenissen stelden mgr.
Doutreloux in het gelijk. Trouwens, de encycliek Rerum Novarum van paus Leo XIII bevestigde de thesis van de School van Luik. Segers.