Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 24-04-2019

Dessauer

betekenis & definitie

Dessauer - Friedrich, onderzoeker op het grensgebied tusschen physica en biologie, en socioloog. Sedert 1920 hoogleeraar in de medische physica te Frankfurt a. M. * 19 Juli 1881 te Aschaffenburg.

Om de Katholieke gedachte te doen doordringen ook in het sociaal-economisch leven wil D. als Katholiek socioloog de natuurlijke factoren ordenen tot een coöperatieve economie en ziet in de techniek een deelname van den mensch aan het goddelijk scheppingswerk. Onder coöperatieve economie verstaat D. een geordende economie, waarin elke beroepsstand en elke economisch handelende persoon bewust medewerkt aan de welvaart. Hij noemt zeven medewerkende factoren der economie: 1° den ondernemer, 2° den mede-arbeider, 3° den mede-ondernemer (kapitalist), 4° den consument, 5° den staat, 6° de natuur, 7° de techniek. Deze factoren werken op principieel verschillende wijze mede aan het economisch resultaat. De hoogere eenheid van geheel het economisch streven wordt door D. opgevat in den zin van het Solidarisme.

D. is bekend door de beschuldigingen, welke het Duitsche Nationaal-socialisme tegen hem richtte. Nov. 1934 is hij echter in hoogste instantie vrijgesproken.

Werken: Philosophie der Technik (1927); Kooperative Wirtschaft (1931); lm Kampf mit der Wirtschaftskrise (1932); Das Zentrum (1931); Die Versuchung des Priesters Anton Berg (pseud. Jacob Stab, 1930).

M. Verhoeven.

Op physisch gebied is D. bekend door zijn onderzoekingen op het gebied der R-stralen en door de constructie van verschillende hiervoor benoodigde instrumenten, o.a. apparaten voor het maken van momentopnamen met R-stralen, voor Röntgen cinematographie, voor het waarnemen van R-stralen van zeer korte golflengte en voor het opwekken en meten van R-stralen. Ook construeerde hij een hoogspanningstransformator met regelbare potentiaal en schreef hij leerboeken over R-stralen.

J. v. Santen.

< >