Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 14-10-2019

Albert Servaes

betekenis & definitie

Kunstschilder. * 4 April 1883 te Gent. Een in hoofdzaak religieus kunstenaar, zeer vergeestelijkt in zijn voorstellingen, modern in zijn coloriet.

Er is sterke neiging tot het innerlijke, mystieke en ascetische, gelaatsexpressies zijn verstorven en extatisch, lichaamsverhoudingen zijn „Gotisch” te noemen (met invloeden van George Minne en Jakob Smits, van Grünewald). Veel beroering werd verwekt toen, kort na den Wereldoorlog, Servaes’ kruisweg op bevel van de kerkelijke overheden werd verwijderd uit het kerkje te Luythagen.

Men oordeelde de vormen te subjectief voor het vrome volk. Herman v. d.

Eerenbeemt kocht dien kruisweg en deze hangt thans in het Museum van Hedendaagsche Religieuze Kunst te Utrecht, waaraan hij hem schonk. Bij de opening van dit museum in 1934 is S. door België en Nederland geridderd, de aartsbisschop van Utrecht sprak hem toe.

Men vindt daar ook het zeer groote doek „Dood van de H. Theresia”.

Er is verder een geschilderde kruisweg, een cyclus „Het Landleven”, een cyclus „Het Marialeven”, er is werk in de abdij van Orval, er zijn monniksportretten, schilderijen: Kerstnacht, Christus Gedoopt, Doode Christus, Boodschap des Engels, Piëta, Sint Franciscus, enz. Servaes is een leidende figuur in de opleving van de godsdienstige kunst in Nederland en Vlaanderen. „Ieder van mijn werken moet zijn en is een gebed van liefde en van geloof”, zoo liet hij zich uit. Engelman.

< >