Encyclopaedie voor de huisvrouw

Vrouwenrubriek Algemeen Handelsblad (1928)

Gepubliceerd op 29-04-2022

Linoleum

betekenis & definitie

Nieuw linoleum neemt men, zoodra het ligt, af met koud water, laat het goed drogen en zet het dan in de was.

Om het lang glanzend te houden, boent men het met half melk, half water, daarna wrijft men het in met terpentijn, waarin wat was is opgelost en wrijft het uit met zachte borstels of flanellen lappen.

Effen linoleum heeft het groote nadeel, dat men er alle voetstappen en afdrukken op ziet. Het is om deze te verwijderen echter niet noodig, den vloer telkens te wrijven met was. Men kan het linoleum uitstekend onderhouden door het eerst af te wrijven met een prop van versche kranten en het daarna op te poetsen met een flanellen doek.

Kale plekken en krassen moeten even met was worden bijgewerkt. Linoleum, dat goed in de was zit, kan gerust af en toe met koud water worden afgenomen. Als warm water of zeepsop gebruikt is, moet het opnieuw in de was worden gezet.

Voor het overige moet het linoleum droog behandeld worden met zindelijke, zachte wollen doeken.

Wij zijn het eens met degenen, die ontraden om linoleum al te vaak te schrobben. Want als dat geschrob te vaak herhaald wordt, maakt men het oppervlak van ’t zeil te ruw en neemt men de ingewreven was te veel weg. Meestal is dweilen voldoende om den vloer zindelijk te maken. Men kan linoleum het gemakkelijkst dweilen door om een kortharigen luiwagen een losjes gewrongen dweil te slaan en daarmee krachtig den vloer te bewerken, 't Is het beste, kleine gedeelten tegelijk te nemen, omdat dadelijk moet worden nagespoeld met schoon water, wil men voorkomen, dat het losgemaakte vuil weer in 't linoleum dringt. Molton-dweilen zijn het meest geschikt, daar deze ’t vocht het beste opnemen. Denkt men met koud water niet het gewenschte resultaat te bereiken, dan neme men lauw zeepsop en voor ’t nadweilen schoon koud water. Verstandig is het, eerst even de proef te nemen of de kleuren van 't linoleum bestand zijn tegen het vocht. (Bij „inlaid” is dat niet noodig.) Mochten de kleuren afgeven, dan mag alleen met koud water gewerkt worden. Zoodra de vloer droog is, moet hij opnieuw in de was gezet worden.

Wie op deze manier linoleums schoonhoudt, behoeft niet tot schrobben of boenen haar toevlucht te nemen. Alleen bij zeer vuile, vette keukenvloeren is dat noodig.

Hardnekkige vlekken, die ook met zeepsop en was niet uit linoleum verdwijnen, kan men, als het inlaid (doorgedrukt) linoleum is, uitschuren met zand of Brusselsche aarde en azijn, waarna men met water afneemt.

Dergelijke vlekken zijn bij opgedrukt linoleum of zeil meestal niet te verwijderen zonder dat men de grondstof beschadigt.

Inktvlekken kan men hieruit soms verwijderen door ze te betten met lauwe melk of azijn. Is het inlaid, dan fijn zand gebruiken, Brusselsche aarde of schuurlinnen No. 2. Tenslotte het linoleum opnieuw in de was zetten.

Een roetkring op zeil of linoleum, achtergelaten door een ketel, kan met warm zeepsop verwijderd worden. Is de zwarte kring echter ontstaan door inbranden, dan valt er niet veel meer aan te verhelpen. Behalve als men inlaid linoleum heeft. Ook in dat geval kan de leelijke plek worden weggeschuurd met fijn zand, Brusselsche aarde of schuurlinnen no. 2.

< >