Encyclopaedie voor de huisvrouw

Vrouwenrubriek Algemeen Handelsblad (1928)

Gepubliceerd op 29-04-2022

LINNENKAST

betekenis & definitie

Geel linnengoed

De trots van de Hollandsche huisvrouw is haar linnenkast, de kast, die, aan keurige stapels, het helderwitte waschgoed bergt. En het is haar een doorn in het oog, als de lakens en sloopen, het tafelgoed of de hemden op den duur dien zuiveren glans missen, als de wasch „vergeelt”.

De vraag, op welke manier geel geworden waschgoed weer hagelwit te krijgen is, laat zich niet met een enkel woord oplossen, om de doodeenvoudige reden, dat de oorzaak van dit kwaad niet altijd dezelfde is.

In sommige streken van ons land wordt het kwaad berokkend door het water, waarin men het goed wascht. Want als het waschwater te sterk ijzerhoudend is of als het water komt uit veen- of moerasgrond, zal het op den duur zijn sporen in het linnengoed achterlaten. De gele tint, door sterk ijzerhoudend water achtergelaten, moet eigenlijk op dezelfde manier verwijderd worden als roestvlekken; dat wil zeggen, dat zulk waschgoed een behandeling zou moeten ondergaan met zuringzout. Omdat dit echter gevaarlijk goedje is, mag men het alleen in uiterst verdunden vorm gebruiken. In zoo’n sterkverdunde oplossing zet men het waschgoed zoolang te bleeken tot het zijn gewone kleur teruggekregen heeft. Dan spoelt men het herhaaldelijk na in schoon water en laat het, zoo mogelijk, gedurende een flinke regenbui buiten hangen.

De gele kleur, veroorzaakt door water uit veenachtigen bodem, kan men verwijderen door het waschgoed eenige uren te bleeken in een chlooroplossing. Zoo’n chloorbad is niet zoo schadelijk voor het weefsel als velen denken, mits er voorzichtig en met beleid mee wordt omgesprongen. Dergelijk bleekwater maakt men in ’t groot op de volgende manier: Een pond chloorkalk (bij elken drogist te krijgen) lost men al roerende op in tien liter warm water. Deze vloeistof laat men een paar dagen rustig staan en giet ze dan (zonder het bezinksel) door een doekje in een leegen teil. Men verdunt ze met tien emmers warm water en laat hierin het waschgoed hoogstens een uur bleeken. Het linnengoed moet gedurende dien tijd af en toe in de vloeistof heen en weer geschud en verlegd worden. Telkens als een stuk goed is uitgebleekt, neemt men het uit de teil en spoelt het dadelijk uit in warm water. Zijn alle stukken gebleekt, dan legt men ze, plat gevouwen, in een tobbe, overgiet ze ruim met warm water en laat ze, dichtgedekt, een nacht daarin staan. Den volgenden morgen wordt de wasch in koud water gespoeld en in de buitenlucht opgehangen. Zie voor verdere behandeling onder „Wasschen”.

Ongebruikt linnengoed

Als men ongebruikt linnengoed wegbergt in blauw papier, zal het door het liggen niet geel worden.

< >